Återfunna landskronafotografier

Gamla Kyrkogatan och längst ner på gatan till vänster – in på gården – huserar idag Galleri Direkt. Foto: Thomas H Johnsson.
För snart tjugo år sedan lanserades den uppmärksammade fotoboken ”En Blues från Landskrona”. En personlig monografi sprungen ur ett nära samarbete mellan fotografen Thomas H Johnsson och författaren Jonas Bergh (1969-2020). Till utställningen av bokens fotografier – på Landskrona museum – producerades över fyrtio signerade printar. Printar som även kom att visas i bland annat Malmö och Paris för att sedan skingras. En del av fotografierna gavs bort, andra köptes in till samlingar, och länge antogs att resterande av serien förverkats och försvunnit för alltid. Men i vintras när Thomas H Johnssons arkiv skulle flyttas hittade man de återstående printarna.

För många landskronabor är Thomas H Johnsson kanske mest känd som den som byggde upp och etablerade Landskrona Foto Festival. Under Johnssons konstnärliga ledning (två av åren i samarbete med JH Engström) presenterades flera internationella stjärnor: som exempelvis Rinko Kawauchi, Nan Goldin, Duane Michals, och självfallet den japanska gatufotografen, Daido Moriyama, som senare belönades med Hasselbladspriset. Nu är Thomas H Johnsson tillbaka i Landskrona för att under Galleri Direkts satsning ”Gatuliv”, i samband med Fotofestivalen i början av september, visa de återfunna utställningsfotografierna från boken ”En Blues från Landskrona”. De sista originalprintarna som finns tillgängliga.

– Först vill jag klargöra att jag idag inte har någonting att göra med Landskrona Foto. När jag rör mig runt i professionen, får jag ständigt frågor av kollegor och intendenter, om vad som egentligen händer med fotosatsningen i Landskrona? Du vet … snacket går. Mitt svar är således: jag har verkligen ingen aning. Däremot kan jag konstatera att Galleri Direkt på relativt kort tid blivit en lokal kulturarena att räkna med. Och det ska bli roligt att visa landskronafotografierna här på hemmaplan igen. Och att dessutom få möjlighet att dela utställningsutrymme med Olle Magnér känns både uppfriskande och vitalt, säger Thomas H Johnsson.

Hösten blir en hektisk tid för Johnsson. Lördagen den 3 september öppnar landskronasonen en stor separatutställning med sin prisbelönade serie ”Swedish Blue I” på Nässjö konsthall.

– Det är över hundra fotografier som ska presenteras i Nässjö. Vilket kräver sitt fokus. Givetvis är det olyckligt att det krockar med utställningen ”Gatuliv” i Landskrona. Men jag ska göra vad jag kan för att ta mig ner till vernissagen här på Galleri Direkt under fredagen. Dock kan jag såklart, som du säkert förstår, i dagsläget varken lova det ena eller det andra. Kommer jag så kommer jag, avslutar Thomas H Johnsson.

Om Thomas H Johnsson:

Thomas H Johnsson. Foto: Martin Bogren

Thomas H Johnsson är fotokonstnär som ställt ut nationellt och internationellt. Kulturskribent och kritiker för dagspress (exempelvis HD/Sydsvenskan). Han är aktiv föreläsare och workshopledare inom fotografi. Grundade fotoutbildningen på Fridhems Folkhögskola. Och var sedan start konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival (t.o.m. 2015). Han har mottagit flertalet utmärkelser såsom Landskrona Kulturstipendium, HD Kulturpris, FFiM´s fotografpris, tilldelats NUDOK-diplomet av Nordiska Museet, samt nominerats till Scanpix Stora Fotopris. Thomas H Johnsson har också erhållit flera stipendier som exempelvis arbetsstipendium från både Sveriges Författarfond och Statens Konstnärsnämnd. 2018 mottog han KW Gullers stipendium för ”förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område” av Nordiska Museet i Stockholm.

Han har givit ut flera böcker och producerat en hel del utställningar. Och har även producerat dokumentärfilmer som visats på exempelvis Göteborg Internationella Film Festival och på Sveriges Television. 2015 bosatte han sig på den skånska landsbygden där han nu har sin bas och där han verkar ifrån. För Thomas H Johnsson är det viktigt med lokal förankring och sitter därför som representant för fotografi i Region Skånes kreativa råd.

Till arkivet