Satsningen på att utbilda vårdbiträden till undersköterskor är en del av det så kallade äldreomsorgslyftet, som delvis finansieras av regeringen för att förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen.
Igår kunde 16 medarbete inom hemtjänst och särskilda boenden fira på stadshuset att de klarat utbildningen. Utbildningen har skett på betald arbetstid och personalen har arbetat deltid samtidigt som de har utbildat sig.
Omsorgsförvaltningen som stundtals stött på tuff kritik från såväl anhöriga som brukare för brister inom äldreomsorgen genomför just nu en rad insatser för att höja kompetensen. Ett exempel är att alla äldreboenden inom Landskrona stad Silviacertifierades förra året, vilket innebär att medarbetarna på boendena har fått utbildning i demenssjukdomar. Även personal inom hemvården har utbildats inom demenssjukdomar. Utöver detta kommer ännu fler medarbetare att vidareutbilda sig från vårdbiträde till undersköterska de närmsta åren.
– Vi är stolta över att så många har tagit chansen att vidareutbilda sig. Detta kommer att bidra till ännu bättre vård och omsorg för Landskronaborna. Vi har en befolkning som blir allt äldre, med mer komplexa omvårdnadsbehov, vilket ställer krav på högre kompetens. Dessutom ska vi arbeta ännu mer förebyggande, vilket också kräver ordentlig teoretisk kunskap inom omvårdnadsområdet, säger Håkan Strömberg, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.