Mot nya utmaningar – ännu en chef slutar

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och skolchef Fredrik Menkus Wegbratt var i förra veckan ute tillsammans och delade ut skolstipendier. Nu har skolchefen valt att säga upp sig. Foto. Landskrona stad.
Det är inte länge de stannar i Landskrona. Det högsta cheferna. Idag har det blivit känt att ytterligare en förvaltningschef självmant säger upp sig. Därmed står Landskrona stad nu i begrepp att söka efter tre nya förvaltningschefer.

Nyligen meddelade Tommy Samuelsson att han väljer att lämna som chef för teknik- och fritidsförvaltningen efter mindre än ett år på tjänsten. Igår skickade skolchef Fredrik Menkus Wegbratt ut ett mejl till personalen på sin förvaltning att han slutar. Detta efter blott två år på tjänsten. Sedan tidigare är det också klart att Christian Dahl slutat som kulturchef för att i stället leda Karlslundsprojketet.

I fredags var det möte i utbildningsnämnden men att Fredrik Menkus Wegbratt skulle säga upp sig var inte uppe på dagordningen.
– Nej, vi fick inte reda på detta förrän igår, måndag. Jag ville dock inte säga något på måndagens presskonferens då Fredrik först ville meddela sina medarbetare om beslutet, säger Lisa Flinth (L) ordförande i utbildningsnämnden.

Hon är dock inte överraskad.
Jag har ju hört om att han funderat på att säga upp sig, säger Lisa Flinth.

Hon poängterar att det inte rör sig om någon schism som ligger bakom beslutet.
– Det är ingen konflikt som ligger bakom beslutet. Inga konstigheter alls, bedyrar ordföranden.

– Han har varit föräldraledig ett tag och förmodligen funderat. Han har ju haft ett företag vilade som han nu har aktiverat igen. Han har ju bland annat en skola i Afrika, säger Lisa Flinth.

– Jag har dock inte fördjupat mig i varför. Det har jag inte med att göra.

Enligt Lisa Flinth så kommer Fredrik Menkus-Wegbratt att arbeta i stadens tjänst under hela sin uppsägningstid.
– Jag vet inte när han slutar. Men han kommer att stanna kvar och fullfölja sitt jobb.

Tjänstgjorde som cykelbud
Så sent som i förra veckan hade Fredrik Menkus Wegbratt och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) ett par gemensamma åtagande. Av cirka 5 400 grundskoleelever och 500 gymnasieelever i Landskrona blev 30 elever utvalda att få stipendium. Stipendiaterna fick varsitt diplom och en check på tusen kronor levererade med cykelbud av just Torkild Strandberg och Fredrik Menkus Wegbratt. På fredagen var det sedan dags att premiera skolklasser som byggt kreativa insektshotell.

Frågan är då om Torkild Strandberg som tillbringat en del tid med skolchefen på sistone har koll på varför han väljer att sluta.
– Det jag vet är att han har haft en dialog med Carina Leffler. Ta det med henne. Hon är trots allt hans chef, hänvisar Torkild Strandberg.

Stadsdirektör Carina Leffler upprepar vad som står i mejlet till utbildningsförvaltningens personal utan att gå in på detaljer.
Han har andra planer. Vad detta handlar om får han berätta själv. Han kommer dock att arbeta kvar i tjänsten fram till slutet av augusti.

Att det nu slutar ytterligare en förvaltningschef innebär att det finns vakanser på inte mindre än tre av kommunens åtta högsta förvaltningschefstjänster.

– Vi har klart med tillordnad på kulturchefstjänsten. Vi träffar facken i nästa vecka och har då en tf-lösning även på teknik- och fritid, säger Carina Leffler som även intygar att hon har en nära dialog med utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth om hur Fredrik Menkus Wegbratt ska ersättas fram till dess att en ny skolchef kan vara på plats.
– Kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna som landets kommuner står inför. Bristen på arbetskraft kommer dessutom att öka. Samtidigt råder det idag en stor rörlighet på marknaden och Landskrona sticker inte ut, säger Carina Leffler.

Vid lunchtid lyckas vi även nå huvudpersonen själv. Fredrik Menkus Wegbratt berättar att han under sin föräldraledighet kommit fram till beslutet att säga upp sig.
– Man tänker ju en hel del då, säger han och skrattar.
– Jag vill vara tydligt med att inget dramatiskt ligger bakom mitt beslut. Jag har jobbat inom kommunal förvaltning i fem år och nu tyckte jag att tiden var mogen att köra vidare med mitt företag, säger skolchefen.

Klart är att han gör sin sista arbetsdag den 31 augusti.
– Det var ett datum som jag och Carina Leffler tyckte passade. Sedan har jag en hel del, ledighet att ta ut innan anställningen upphör, säger Fredrik Menkus Wegbratt.
– Jag tycker att man ska lämna när det känns bra och det gör det nu. Jag är både stolt och nöjd med vad jag åstadkommit.

Läs mer:

Till arkivet