Återlämna Hermansons arkiv till arvingarna

Allt är under kontroll, varför oroa sig? Foto: Örjan Kristenson.
Nu blir jag ännu mer orolig... Om nu Jean Hermansson är den som fått "mest uppmärksamhet och omsorg" hur är det då ställt med andra samlingar?

Johan Dahléns svar är fyllt av floskler – granna, men tomma ord. Det han inte talar om är att detta är en kulturell konflikt som pågått i många år. Jean Hermanssons arkiv överlämnades 2014. 

Under åtta år har man alltså inte lyckats skapa en miljö som säkerställer en fotografs livsverk. Att hela arkivet har flyttats inte mindre än fyra gånger nämner han inte heller. Han kan inte redogöra för några som helst omständigheter som omger arkivet säger bara att ”…det är därför jag inte är orolig för materialets status”
Att inte kunna svara på så enkla frågor som temperatur och luftfuktighet tyder antingenpå brist på kunskap, rent slarv eller fullkomligt ointresse. 

Det finns två korta filmer, tagna med sex månaders mellanrum i den lokal som Jean Hermansons arkiv förvaras i. De är tagna av fotografen Nils-Petter Löfstedt. Idag kan vi visa en av dem. Döm själva om ni tycker att Landskrona Foto har allt under kontroll. Det finns också en rad andra oegentligheter som rör detta, de varken kan jag, eller ska jag kommentera.

Dock. Det finns en enkel lösning på problematiken: Lämna tillbaka Jean Hermansons arkiv till hans arvingar. Fraktfritt och utan ersättning –  med hjälp av Nils-Petter Löfstedt, kan de och vill de, hantera materialet på rätt sätt! 

Örjan Kristenson

Se filmen från arkivet på länken – https://www.youtube.com/shorts/yPxbDE7vtsA

Till arkivet