På husesyn på Albano 5

HällestadGruppen köper Albano 5 för 4 miljoner kronor. Nu påbörjas ett omfattande renoveringsarbete av fastigheten som i det närmaste stått tom i drygt 50 år.
Efter att ha stått i princip tomt i drygt 50 år ska nu ett av Landskronas mest omtalade hus få boende igen. Landskrona Stadsutveckling köpte i december hörnfastigheterna där Svanholms glas tidigare verkade samt fastigheten på hörnet av Föreningsgatan/ Stora Norregatan för sammanlagt 13 miljoner. Nu säljs ”Svanholmshuset” och idag presenterades köparen samt planerna för de aktuella områdena och det omtalade huset.

Nu står det klart att det blir HällestadGruppen som med varsam hand kommer att renovera den ståtliga men bedagade fastigheten på Albano 5 på hörnet Eriksgatan/Fabriksgatan, där Svanholms Glas under årtionde funnits.  Dock har stora delar av huset stått outhyrt sedan 1971. I den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden, som är i starkt behov av upprustning, kommer det i framtiden att bli uppskattningsvis 13 bostadsrätter.

I lägenheterna finns välbevarade kakelugnar, vackra dörrar och på sina håll storslagna och färgrika tapeter. Frågan är om detta på något sätt kommer att bevaras/återskapas.
– Så långt detta är möjligt. Jag hoppas vi kan bevara flera av kakelugnarna för exempel. Sen är det ju inte säkert att det kommer att gå att elda i dessa. Tapeterna är naturligtvis svårare. Det är ju något som de nya lägenhetsinnehavarna själva vill välja, säger Niklas Sjödin, VD för Hällestadgruppen som tillträder fastigheten den 1 april men som redan hunnit med en grundlig besiktning.

– Nu ska vi ta hit en arkitekt igen så att vi får gå igenom hela fastigheten. Tyvärr är gårdshuset i så pass dåligt skick så att det får rivas, säger Niklas Sjödin.
Samma öde kommer den lilla butiken/verkstaden som legat ut mot Eriksgatan att gå.
– Här är idén att uppföra ett greenhouse. Det ska bli i tre våningar och mycket glas för att återspegla den tidigare verksamheten, säger han.
– Sammanlagt uppskattar jag att det blir tio lägenheter i de två trappuppgångarna i den stora fastigheten samt i tre i ”greenhouset”. Men det återstår som sagt en hel del arbete innan vi är där, säger han och ler brett.

Hällestadgruppen har i Landskrona gjort sig kända för att tidigare ha renoverat upp illa åtgångna fastigheter så som Weibullsholm och gamla järnvägsstationen.
– De har en bra meritlista. Det känns väldigt bra att vi så snabbt har kunnat genomföra affären.  Niklas är motiverad och har känslan och kunskaperna för denna typ av fastigheter, säger Peter Billquist, styrelseordförande Landskrona Stadsutveckling, vilka nu säljer fastigheten efter blott ett par månaders ägo.

Fastigheten som är en viktig del av stadsbilden är smått mytomspunnen av Landskronaborna.
– Den siste hyresgästen ska enligt uppgift ha flyttat ut 1971, säger stadsbyggnadschef Johan Nilsson som haft lite bekymmer med att få fram exakta uppgifter om huset.
-Vi har inte lyckats ta reda på vem som är arkitekt men jag har mina aningar om att det skulle kunna vara Fredrik Sundbärg. Jag har en bild daterad 1910 när huset är bebott och jag kan tänka att det är uppfört några år innan dess, säger Johan Nilsson.
– Fredrik Sundbärg kom till Landskrona 1901 genom teaterbygget och blev Landskronas förste stadsarkitekt.
I gårdshuset huserade tidigt ett stenhuggeri och maskinsliperi vilket kan förklara den vackra pelaren som finns på hörnan av fastigheten.
– Hvilans speceri- och kaffeaffär, frisör och tobak fanns också tidigt i huset.

Frågan är då när huset åter står i fornstora dagars glans och när de första lägenhetsinnehavarna kan flytta in.
– Det är svårt att säga men optimistiskt skulle jag hoppas om ett och ett halvt år från idag, avslutar Niklas Sjödin.

I stadsdelen finns nu flera aktuella bygglov som är beviljade eller ligger på tur att beviljas – dessutom arbetas det på en detaljplan för den andra fastigheten, S:t Erik 53, vid hörnet av Stora Norregatan/Föreningsgatan som köptes i samband med ”Svanholmhuset. Mer om vad som är på gång på följande länk –  Här är fler kommande byggprojekt

Det är oklart vem som ritat huset och exakt när det uppfördes. Här en bild från själva byggnationen – noterar tornen över takkuporna, vilka bär Fredrik Sundbärgs signum.
Foto: Landskrona stad.
På gården huserade Landskrona Stenhuggeri & Maskinsliperi.
Foto: Landskrona stad.
Än idag, drygt hundra år senare står gårdshuset kvar och med samma kupor. Dock i ett skick som gör att det kommer att rivas i samband med renoveringen.
Bild från 1944 när Hvilans Speceri- och Kaffeaffär samt en  frisör och tobak fanns  i huset. Foto: Landskrona stad.
Niklas Sjödin rädds inte arbetet med att renovera fastigheten.
Kakelugnarna hoppas han kunna bevara.
De två entréerna kommer att moderniseras i samband med ombyggnationen till bostadsrätter. Eventuellt kommer även en hiss att installeras från gårdssidan.
Fina ytter- och innerdörrar. Dock är fotogenkaminerna ett minne blott varför kannan lär hamna någon annanstans.
Sovrumstapet.
Halltapet.
Badrum med direkt ljusinsläpp från köket. Kan komma att förändras.
Rymligt kök och bra takhöjd i samtliga lägenheter.
Ska vi redan nu gissa på 2024 års stadsbyggnadspris går till Hällestadsgruppen… Landskronabornas ögon vakar över huset.
Till arkivet