Stockholms godaste semlor i Landskrona

dkdkdk
Michael Frestadius kan det där med semlor.

Knappt 50 personer i Sverige kan kalla sig mästare inom bageri och konditori. En av dessa hittar vi i Landskrona. Han som har detta ovanliga mästarbrev heter Michael Frestadius och han har sedan i augusti jobbat på Konditori Finess på Artillerigatan.

Med ett förflutet från bland annat Vetekatten i Stockholm, Sheraton Hotell och Operakällaren, vet han verkligen vad han gör och han gör det med stor yrkesstolthet. En av hans specialiteter är semlor. Faktum är att hans semlor vunnit pris som Stockholms godaste.
– Det kan tyckas att semlor är en vanlig bulle med mandelmassa, grädde och lite florsocker, säger bagaren och skrattar.
– Konsten är att få till den perfekta mandelmassan. Vi gör vår egen, säger han.

Han berättar att många av de som säljer stora kvantiteter av semlor, typ i varuhus och liknande, använder aprikoskärnor när de framställer mandelmassan.
– Men vi använder mandel och det gör de flesta seriösa bagarna.

Semlan, eller fastlagsbullen alternativt fettisdagsbullen som den även kallas, är associerad med fastlagen före påskfastan, särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen. Denna tradition håller dock på att försvinna och idag kan man köpa semlor långt innan jul på sina ställen.
– Jag tycker att det är ok att börja sälja i januari men innan det känns väl tidigt.  Man kan väl behålla lite av traditionerna, säger Michael Frestadius.

Nu är det ju inte bara semlor som Michael Frestadius är bra på. Andra specialiteter är surdegsbröd. Baguetter, frukostbullar och levain bakas på en rågbaserad surdeg som ger en aromrik och syrlig smak.
– Surdegen har funnits i alla tider men försvann mer eller mindre under en period men nu den tillbaka igen, säger bagaren som själv gärna äter en surdegsbulle till frukost.
– Jag gillar vår rågrussinbulle med en skiva skinka på. Det är för mig en god frukost, säger Michael Frestadius.

Frågan är då hur många semlor det blir.
– Det blir inte så många som förr. Men visst äter jag några stycken varje år, säger han och skrattar.

Och i och med att dessa rader är skrivna och kaffekokaren plöddrat färdigt så är det dags att testa om Stockholms godaste semla även är bäst i Landskrona.

Till arkivet