Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Covid-situationen i Landskrona

Januari 2022.

Förtydligande gjort 2022-01-13 kl. 09.50

Under förra veckan smittades över 17 000 skåningar med covid-19. 525 av dessa finns i Landskrona.

Annons
 

– Det har inte skett några utbrott eller allvarlig sjukdom bland våra brukare inom omsorgen. Däremot ser vi en ökande sjukfrånvaro bland personalen. Denna vecka ligger vi på 16 procent jämfört med 9 procent veckan innan. På vissa håll är läget ansträngt ur ett personalförsörjningsperspektiv. Vi omfördelar resurser och förbereder oss för ett eventuellt ännu större personalbortfall, meddelar Nina Persson Kerr, kommunikatör i Landskrona stad på onsdagen. På torsdagsförmiddagen förtydligar hon sin information.
Det finns smitta bland brukarna inom omsorgen men det har inte skett några klusterutbrott eller allvarlig sjukdom.

Totalt sett, för hela Landskrona stad, ligger frånvaron på cirka 10 procent vilket är på en normal nivå för årstiden. Även inom skolans värld rapporteras läget vara stabilt.
– På våra förskolor och skolor är frånvaron ett par procent lägre än i höstas.

I förra veckan var Region Skånes mobila team på plats i tidigare SEB-lokalerna vid Rådhustorget och erbjöd drop-in-vaccinering.
– Staden arbetar för att få till fler tillfällen för drop-in-vaccinering mot covid-19, berättar Nina Persson Kerr.

Provtagningsverksamheten är hårt belastad och den senaste tiden har det varit svårt att boka ett covidtest så snabbt som man skulle önska. Det noteras att teststationen vid Landskrona IP har utökat antalet bokningsbara tider.
– Det är dock fortsatt svårt att få tider, avslutar Nina Persson Kerr.

Region Skåne höll på onsdagen en digital pressträff om aktuellt covid-19-läge i Skåne.
– Skåne befinner sig just nu, liksom stora delar av övriga landet, i en extrem situation vad gäller smittspridning av covid-19. I vissa åldersgrupper är hälften av alla som provtar sig smittade. Nu har vi några tuffa oxveckor framför oss, alla måste bita i och vi behöver ta oss igenom det här tillsammans. Vi gör allt vi kan inom Region Skåne och vi uppmanar alla invånare att göra det var och en kan för att minska smittspridningen, sa Alf Jönsson, regiondirektör vid presskonferensen.

Just nu är trycket på vården stort, på såväl sjukhusen och deras akutmottagningar som vårdcentraler och 1177 på telefon.
– Man sliter hårt därute just nu, för att få hela systemet att fungera. Antalet covidpatienter är inte lika stort som vid den här tiden förra året. Men vi har andra patienter som behöver hälso- och sjukvård, så den totala belastningen är väldigt hög. Många medarbetare är sjuka, vabbar eller är i karantän, vilket gör det betydligt mer kritiskt att bemanna sjukvården, poängterade Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser