Ett nytt intensivt jazzår väntar

Foto: Lucas Allmann.
Foto: Lucas Allmann.

Föreningen JazzHouse i Landskrona har haft sitt sista styrelsemöte för i år och kan presentera ett rikt och omväxlande jazzår 2022. 
– Det blir ett musikutbud främst med tradjazz, swing och storband vid åtta svängiga jazzkvällar, säger Jan-Åke Lindström, ordförande i JazzHouse Landskrona, och berättar att JazzHouse är en aktiv förening som funnits i 20 år i Landskrona med målsättning att främja det dansanta jazzintresset i staden.

Livemusik med dans
Föreningen har strax över 200 medlemmar och bedriver sin verksamhet huvudsakligen på Folkan där medlemmarna har möjlighet till att lyssna live och också får dansa till bra och erkända band och orkestrar. Förutom jazzkvällar på Folkan anordnas vid olika tillfällen konserter i samband med stadens olika kulturarrangemang.
– Dessutom har trivsamma söndagseftermiddagar arrangerats i form av uppskattade Afternoon Jazz i bistromiljö, fortsätter Jan-Åke Lindström.

Landskrona har placerats på nordvästra Skånes jazzkarta som den enda jazzklubb som erbjuder sina medlemmar och gäster dans på sina jazzkvällar. Jazzklubbarna i Malmö och Helsingborg har huvudsakligen övergått till konserter vid sina sammankomster.

Man behöver inte vara medlem
Styrelsen bestående av Jan-Åke Lindström, Karin Eggers, Eila Raudmets, Per Påhlsson, Thord Lindblom, Jan-Erik Dahlkvist och Benny Jönsson har som målsättning att erbjuda medlemmarna, Landskronaborna och  nordvästskåningar på dansant jazz av bra kvalitet.
– Man behöver inte vara medlem för att komma till våra jazzkvällar, fortsätter Jan-Åke Lindström,
– Vi har infört ett ”prova-på-medlemskap” som gör att alla kan komma och njuta av bra jazz i olika former. Första spelningen 2022 är 28 januari med härlig storbandsmusik.

Jazzkryssningar på Öresund i sikte
Med blicken framåt har föreningen varit i kontakt med Hartford Rederi och deras Landskronabåtarna om ett samarbete att till sommaren kunna erbjuda jazzkryssningar på Öresund med den av deras helt nyinköpta passagerarfartyg m/s Tilde med plats för ca 300 passagerare som kommer att sättas i drift i maj.
– Intresset är stort för att kunna åka båt från Landskrona ända sedan Scarlettfärjorna slutade segla med jazz ombord.

Vårens inbokade jazzkvällar 
Vårens spelprogram är klart och bjuder på ett intensivt och omväxlande utbud av olika dansanta jazzkvällar.
– På JazzHouse har man aldrig tråkigt, avslutar Jan-Åke Lindström.

28 januari – Big Blowin Band, härlig storbandsmusik från 40-, 50- och 60-talen.
25 februari – Swing and Sweet, ett mångsidigt utbud av svängiga låtar från förr.
25 mars  –  Alf Evergreen Band, häftig gypsyjazz med utstickare åt olika håll.
29 april – Papa Piders Jazzband, tradjazz såsom den en gång spelades i New Orleans

Till arkivet