Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Svartvite Hubbe ska måla Malmö i gult

Torbjörn “Hubbe” Andersen är precis klar som fystränare för IFK Malmö, väljer en svartvitrandig kaffekopp när gästar Landskrona Direkts redaktion.

Torbjörn ”Hubbe” Andersen var på 1990-talet en tongivande eldsjäl inom Landskrona BoIS Supporterklubb Black & White. Av den anledningen höjer vi något på ögonbrynen när han nu finns med i ledarstaben hos hårdsatsande IFK Malmö som klubbens nye fystränare.
– Ni måste notera att jag först, och då helt ideellt, erbjöd mina tjänster åt Landskrona BoIS. Det är klubben i mitt hjärta, säger 40-åringen när han har vägarna in om redaktionen.

Annons
 

Vi noterar att Landskrona BoIS i veckan knutit fysioterapeuten Sebastian Ceder, 28, från Halmstad till sig på heltid. Samtidigt har IFK Malmö med flera Landskronakopplingar i föreningen hittat en ny fystränare i  Torbjörn ”Hubbe” Andersen, 40.

”Hubbe” som han kallas kort och gott har inga större fotbollsmeriter men tanken är att han nu ska lägga grunden för IFK Malmö så att de kan ta steget från division 1 Södra upp till Superettan.
– De var väldigt nöjda med att jag inte kunde fotboll utan gladdes med att jag koncentrerar mig på fysbiten, säger han och skrattar hjärtligt.

Hubbe ser sig som en av korpfotbollens sämre representanter.
– Jag har spelat i de lägre korpserierna och brudarna där snurrade upp mig ordentligt, säger han som dock tränat aktivt sedan tidiga tonåren.
– Jag har en del köpeutbildningar i bagaget men ser mig som autodidakt. Det är det bästa.

Hur kom det då sig att IFK Malmös sportchef Jesper Andersson fick upp ögonen för ytterligare en person till ledarstaben med Landskronaankytning?
Laget har den gångna säsongen tränats av Per Harrysson och som målvaktstränare hittar vi Leif Nilsson och i truppen finns en handfull spelare som varit i BoIS.
– Jag tippar att han läst mina inlägg i en Facebookgrupp för fotbollstränare och uppskattat dessa, säger Hubbe och berättar att även Malmöklubben Olympic som vann division 2 i år, var på tapeten.

Att Landskrona BoIS i dagarna valt att inte förlänga kontraktet med sju spelare gör att Hubbe hoppas någon av dessa dyker upp hos “di gule”.
– En sån sak som att man inte förlänger med Robin Hofsö är obegripligt för mig. Här litar man för mycket till dataplattformen Wyscout som räknar ut att han gjort för få mål på sina spelade minuter. Här ser programvaran inte alla hans andra kvalitéer. Det gläder mig annars att klubbarna har haft ett bra samarbete. Det har, som jag förstår det, funnits bland annat 24-timmarslån, där spelare kunnat gå mellan klubbarna.

Hubbe är en man med åsikter och tvekar inte att torgföra dessa.
– Det är inte hållbart med bara en elitklubb i fotboll i Malmö. Det känns inte logiskt. MFF är som Ivan Drago och IFK Malmö mer som Rocky Balboa, säger han och skyndar sig att tillägga.
– Jag har sagt att vi ska springa i sönder division 1. Då undrade de om det går. Ja, självklart, svarade jag.

Tanken är att Hubbe ska köra tre 90 minuters pass i veckan.
– Det kommer att vara helt på frivillig basis. Sen kommer jag även att ha integrerad skadeförebyggande träning med hela truppen. Då handlar det om ljumskarna, hamstring, bål och knä, etcetera. Här kommer mina  kampsportskunskaper väl till pass.

Hubbe som en slavdrivare, där spelarna ska springa milen varje dag i veckan, lär inte ske.
– Vill man få fram balettdansörer så ska man träna balett. Fotboll kräver styrka, spänst och explosivitet utöver själva bollkontrollen. Att springa milen är kontraproduktivt, säger han.

Hubbe berättar vidare att det är intressant att följa IFK Malmö och varför han gör detta utan ersättning.
– Klubben var nära att läggas ner 2019. Man kan väl säga att jag gör det för den skånska fotbollens skull.

Den 29 januari på IP konstgräsplan får vi den första indikationen på om Hubbe är på gång att revolutionera fysträningen inom skånsk elitfotboll. Då gästar nämligen IFK Malmö för en träningsmatch mot Landskrona BoIS.

Torbjörn “Hubbe” Andersen gör ofta outplånliga intryck. Och redan nu kan vi avslöja att han kommer att dyka upp i ett avsnitt av Tunna blå linjen säsong 2.
– Jag gör en mindre talroll. Men tydligen så pass bra att när jag steg på tåget häromdagen så var det en kvinna som hälsade glatt. ”Känner du inte igen mig?”, undrade hon och förklarade att hon jobbade i produktionsteamet för SVT-serien.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser