Fanny Beckman är årets Nell Walden-stipendiat

Den Londonbaserade svenska porträttfotografen Fanny Beckman är årets Nell Walden-stipendiet.

Nell Walden-stipendiet delas varje år ut till en konstnär som arbetar i Nell Waldens och Der Sturm-rörelsens anda. I år är det porträttfotografen Fanny Beckman som får ta emot stipendiet på 20 000 kronor. 
Fanny Beckman har sökt och tilldelats Nell Walden-stipendiet för att framställa och presentera en utställning med namnet Take Back the Streets, i vilken hon vill belysa kvinnors och transpersoners osäkerhet i det offentliga rummet. Hon ska fotografera människor på platser där de känner eller har känt sig otrygga. Syftet med utställningen är att påbörja en diskussion bland betraktarna, men även erbjuda de medverkande möjlighet att ta tillbaka platser som varit förknippade med rädsla. Utställningen planeras äga rum på Landskrona museum under våren 2022.  

– Jag känner mig otroligt glad och hedrad att vara årets Nell Walden-stipendiat. Jag är i startgroparna av Take Back the Streets och stipendiet kommer att möjliggöra tid åt både fotograferingar och att studera marginaliserade gruppers otrygghet i Sverige och England. Det känns ärofyllt att få priset i Nell Waldens namn och att belysa ett av vår tids största samhällsproblem, säger Fanny Beckman.

Fanny Beckman är verksam i Sverige och England. Mellan 2014 och 2015 studerade hon vid Gamleby Fotoskola. Därefter har hon ägnat sig åt fotoprojekt som belyser sociala orättvisor, framför allt ur ett feministiskt perspektiv. Hennes utställningar har visats både nationellt och internationellt, bland annat i Malmö, Stockholm, Brighton, Barcelona och London. Fanny Beckmans bilder finns även till beskådan på hennes Instagramkonto.

Om Nell Walden-stipendiet
Till Nell Waldens minne utlyser Landskrona stad varje år ett stipendium om 20 000 kronor som kan sökas av konstnärer inom olika verksamheter, exempelvis bildkonst, skulptur, litteratur, scen, film eller annat konstnärligt uttryck. Den sökande ska vara verksam inom något konstnärligt område och arbeta i Nell Waldens och Der Sturm-rörelsens anda. Der Sturm grundades som en tidskrift för expressionismen och utvecklades med tiden till en allomfattande verksamhet med bland ett galleri, en bokhandel och en skola.

Till arkivet