Annons

Vas gick för 280 000 kronor

Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk visar upp vasen som stor i ett utrop på 600 kronor med som slutligen gick för 280 000 kronor.

Ibland händer det märkliga ting i auktionernas värld. Ett sådant inträffade i samband med Skånes Auktionsverks onlineauktion på tisdagen. En kinesisk vas som hade ett utropspris på 600 kronor gick för hela 280 000 kronor.

Annons
 

Stämningen bland personalen på Skånes Auktionsverk var minst sagt munter efter tisdagens auktion. Det var i slutet av auktionen som det hettade till rejält.
– Det var ungefär 21.20 som de höga buden haglade in. På mindre än tio minuter steg buden från 2400 kronor till 280 000. Det var helt galet, säger Joakim Karlsson som ansvarar för auktionen.

Han beskriver svårheten i att värdera just kinesiskt porslin.
– Han som värderar kinesiskt porslin brukar vara försiktig. Därför kan det bli såhär. Kineserna har inte samma syn på antikviteter som vi har. Där spelar kvalitén en stor roll i förhållande till hur gammalt objektet är. Sitter det sedan tio olika budgivare med gott om pengar som vill ha samma objekt så kan det bli som igår trots att vasen hamnar under ”samtida tillverkning”, säger Joakim Karlsson.

Vasens säljare bor i Falsterbo.
– Jag var med när vi var och hämtade en del objekt. Denna vas stod dock kvar i ett fönster. Jag nämnde då att den kanske kunde tinga ett skapligt värde och då beslöt ägaren att skicka med den också. Och han ångrar sig säkert inte idag, säger Joakim Karlsson och skrattar.

Senast det rusade i väg på liknande vis var det också kineser som bjöd. Det var en ytterkruka, eller ytterfoder som det heter, som hade ett utrop på 3000 kronor men som slutligen landade på 160 000 kronor.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser