Annons

Årets mottagare av Landskrona stads kulturstipendiater är…

Rebecca  Löwenthal, Sara Hansby Reis och Rikard Ekberg  är Landskrona stads kulturstipendiater 2021.
Foto:: Hannele Piirainen

En konsthantverkare, en gitarrist och en skribent – på fredagskvällen under kulturnatten presenterades Landskrona stads kulturstipendiater 2021. Prisceremonin ägde rum på Landskrona konsthall. Varje år delar Landskrona stad ut ett eller flera stipendier till kulturutövare med koppling till Landskrona.  

Annons
 

Kulturnämndens kulturstipendieutskott har 2021 beslutat om följande stipendiater: 

Rebecca Löwenthal 15 000 kronor

Född 1968. Rebecca  Löwenthal är konsthantverkare och skulptör med keramik som sitt arbetsmaterial. Hon är verksam på Ven. Foto: Foto:: Hannele Piirainen.

Motivering:
Boendes på Ven och med keramik som sitt uttryckssätt ger Rebecca konsthantverket och kreativitet en plats i sitt hjärta. Hon ger både sina lergubbar spännande karaktärer och skapar finurliga bruksföremål. Genom att dela med sig av sitt kunnande även till grupper som aldrig varit i närheten av en lerklump inspirerar hon andra till kreativitet och eget uttryck.  Med stipendiet vill Landskrona stad uppmuntra Rebecca till fortsatt fördjupning i sitt konsthantverk och sina skapandeprocesser. 

Sara Hansby Reis 15 000 kronor 

Född 1972. Sara Hansby Reis är skribent, copywriter och skapare av musiktidningen Fozzie Fanzine.
Foto: Hannele Piirainen

 Motivering:
Sara verkar med det skrivna ordet som etablerad frilansskribent och copywriter. Hon har i musiktidningen Fozzie Fanzine skapat ett framstående fanzine med hög kvalitet. Här får indiepopsveriges alla små som stora stjärnor komma till tals i långa intervjuer. Fanzinet har vunnit två priser i en europeisk publicisttävling och finns tillgängligt både i det vackert formade och fylliga tidningsformatet men numera även digitalt vilket har öppnat upp för en breddad läsarkrets.  Sara lyfter även popmusiken lokalt genom att verka för att fler popkonserter sker i staden.  Med kulturstipendiet vill staden uppmärksamma Sara och hennes driv att dela med sig av sitt djupa intresse för popmusik. 

Rickard Ekberg 15000 kronor

Född 1985. Rikard Ekberg  är grundare och gitarrist i bandet Eleine.
Foto: Hannele Piirainen 

Motivering: 
Med hög ambition och envishet har Rikard satt Landskrona på den musikaliska kartan i genren svart symfonisk metall med bandet Eleine. Han gör stora delar av det bakomliggande arbetet som ett världsomspännande musikföretag av idag kräver; musikvideo- och bildproduktion, marknadsföring och sociala kontakter med fans förutom det kreativa arbetet med text, musik och det sceniska utförandet. Gruppen har hittat sätt att ha nära kontakt med sina fans i digitala former med stora tittar- och lyssnarskaror och räds inte att ta upp djupa frågor genom sin musik och sina forum. Det hårda arbetet resulterar i att flera turnéer är inbokade under 2022 med ett 60-tal spelningar runt om i världen.  Rikard erhåller stipendiet som en sann Landskronaambassadör med sikte på världen som sitt arbetsfält. 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser