Flera medaljer för LAK:s lyftare på USM

Saga Foto: Privat.
Saga Hertzberg till höger i bild med sina tre bronsplaketter från USM i tyngdlyftning i Olofström.
Foto: Privat.

Ungdoms-SM i tyngdlyftning gick av stapeln i Dannfältshallen i Olofström i helgen som gick. Landskrona Atletklubb höll sig väl framme och fick med sig en flera medaljer och fina placeringar hem.

Först ut att tävla från LAK var Saga Hertzberg i klass flickor -49 kg på lördagen.
– Saga hade sett fram emot USM under lång tid eftersom hon skulle varit med förra året när USM tyvärr ställdes in. Coach Sören Johansson guidade vant Saga genom tävlingen och redan i först ryckförsök på 29 kg kunde bronsmedaljen i ryck säkras, andra försöket misslyckades tyvärr när tekniken inte riktigt stämde men i tredje försöket kunde Saga få med sig 32 kg och personligt rekord i ryck, berättar Fredrik Hertzberg i Landskrona Atletklubb.

I stöt blev kampen hårdare: Saga Hertzberg inledde med 33 kg och satte personligt rekord i andra försöket med 36 kg. Tredje försöket på 38 kg var nära att lyckas men underkändes av domarna. Hemmalyftaren Alicia Törgren gjorde ett försök att knipa bronset i stöt men misslyckades med sitt försök på 39 kg. Därmed var det klart att Saga Hertzberg tog alla tre bronsmedaljerna i klassen och nya personliga rekord (32 kg, 36 kg och 68 kg totalt).

Ett par timmar senare tävlade Zejna Turkovic coachad av Sören Johansson och Elisa Donnerhag coachad av Oscar Leo i den mycket tuffa klassen flickor -55 kg.
– Elisa började med ett bra ryck på 44 kg men missade tyvärr andra försöket på 46 kg. I tredje försöket gick det bättre och Elisa kunde säkra en bronsmedalj i ryck. Zejna startade med 45 kg enkelt och slog nytt personligt rekord med 47 kg i andra rycket. I tredje försöket valdes 50 kg vilket inte var långt borta. Detta innebar att Zejna tog silver i ryck. I stöt gick Zejna in på 50 kg men missade för ovanlighetens skull lyftet i sista momentet överstöten, normalt sett Zejnas styrka. Omförsöket gick bättre och tredje stöten gav Zejna en fjärdeplats i stöt. Elisa inledd med en bra stöt på 54 kg och satte sedan personligt rekord med 57 kg i andra stöten. I sista försöket valdes 60 kg som tyvärr visade sig vara för mycket för dagen. Elisas stötar räckte till en bronsmedalj i stöt. I totalen slutade Zejna på fjärde plats med nytt personligt rekord i totalen på 100 kg, det var bara 1 kg bakom bronsmedaljören. Elisa slutade på tangerat personligt rekord i totalen på 103 kg vilket räckte till silvermedalj totalt.

På söndagen tävlade Nathalie ”Natha” Persson i sista startgruppen i klass flickor -81 kg.
– Detta var Nathas andra tävling och såklart lite extra nervöst, säger Fredrik Hertzberg som tillsammans med Elisa Donnerhag stod för coachningen.
–  Natha inledde säkert med ett ryck på 27 kg. I andra försöket valdes 30 kg, stången kändes lätt men vikten kom fel och Natha valde att inte fullfölja lyftet. I tredje försöket kom vikten upp på raka armar men hamnade för långt bakom huvudet så Natha släppte stången för att undvika skada. När rycken var färdiga hade tävlingsnerverna släppt och Natha var mycket taggad inför stötarna. Ingångsvikten på 35 kg gick galant, så även andra försöket på 38 kg. I sista försöket klarades 40 kg utan problem vilket innebar personligt rekord i stöt och sammanlagt på 67 kg. Lyften räckte till tre femteplatser.

Noterbart från helgens tävlingar var att Olofströms Fritidsklubb och Ronneby AK svarade för arrangemanget med stöd från Landskrona AK som bidrog med sekretariat och den tekniska utrustningen för tävlingssystemet samt livestream på YouTube.

JSM på hemmaplan
– LAK:s atleter lyfte tungt, peppade varandra och hade det roligt, vilket är det som betyder mest. Nu ser vi fram emot mer träning tillsammans och fler roliga tävlingar. Nu närmast kommer Junior-SM arrangeras i Landskrona av LAK 4-5/12, avslutar Fredrik Hertzberg.

Zejna Turkovic får motta en silvermedalj och Elisa Donnerhag en bronsmedalj. När det sedan kom till totalen fick Elisa byta sida och ta emot en silvermedalj.
Till arkivet