Annons

Tredje dosen på gång för äldre och personal inom hemtjänsten

Region Skåne planerar för vaccinering med tredje dos.

Planeringen för hur vaccinationen med en tredje dos covid-19-vaccin ska gå till, pågår för fullt i Region Skåne. För den som ännu inte har fått första eller andra dosen, finns nu möjlighet att bli vaccinerad i samband med att man besöker sjukhuset.

Annons
 

Senast i vår ska alla redan vaccinerade över 16 år erbjudas en tredje dos och först ut är de som är 65 år eller äldre samt personal som jobbar på särskilda boenden och inom hemsjukvård och hemtjänst. Längre fram kommer ytterligare grupper att bli aktuella för en påfyllnadsdos.

Region Skåne har börjat planeringen för hur vaccinationen ska gå till och återkommer med besked om vad som gäller längre fram. För den som jobbar inom vården i Region Skåne kommer besked om när det blir aktuellt med påfyllnadsdos så fort Folkhälsomyndigheten ger mer information.

– Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Däremot minskar effekten av vaccinet ju längre tiden går och utvecklingen i olika grupper varierar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att erbjuda ett mRNA-vaccin som påfyllnadsdos tidigast när det gått minst sex månader sedan andra dosen. Det gäller oavsett vilken typ av vaccin man har fått tidigare. Det innebär att den som tidigare har fått till exempel Astras vaccin, nu får Modernas eller Pfizers vaccin.

För vissa människor innebär det att påfyllnadsdosen kan samordnas med vaccination mot säsongens influensa om det gått minst sex månader sedan dos 2.

Vaccination i samband med sjukhusbesök
För den som ännu inte vaccinerat sig finns gott om möjligheter att göra det. Alla Skånes vårdcentraler erbjuder vaccination mot covid-19 och det går bra att kontakta sin vårdcentral för att boka tid.

Det går också att få sin vaccination på en rad andra platser runt om i Skåne. Bland annat går det att få både första och andra dosen i samband med att man besöker ett av Region Skånes sjukhus. Även den som följer med en vän eller anhörig till ett sjukhusbesök kan få sin vaccination på sjukhuset. Gäller även Landskrona Lasarett.

Coronafallen ökar
Under vecka 42 rapporterades 18 nya bekräftade fall av covid-19 i Landskrona kommun.  Det är en ökning med 16 fall jämfört med veckan innan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser