Teslan återlämnad – Europaspåret satt på kartan

Christian Alexandersson på språng till ett möte på stadshuset.
Christian Alexandersson på språng till ett möte på stadshuset.

Det var igår på dagen ett år sedan vi skrev om att Christian Alexandersson skulle få en fri roll inom Landskrona stad. Då hade den tidigare stadsdirektören med de ”allsvenska kvalitéerna” just skrivit under sin ”upphörande av anställning”, samtidigt som Carina Leffler övertagit kaptensbindeln.

Under den två år långa uppsägningstiden som det nu alltså återstår exakt ett år på, så får Christian Alexandersson själv bestämma på vilken planhalva arbetet ska utföras. Endast den politiske lagledaren Torkild Strandberg (L) har koll på vad spelaren gör och var det utförs ifrån.

För detta uppdrag är Christian Alexandersson fortsatt Landskrona stads bäst betalde tjänsteman med en lön på 131 000 kronor per månad samt en pensionspremie på nära nog 50 000 kronor. Från i somras är han dessutom rent av fri att gå till ett annat lag eller starta eget. Den vida kända tjänstebilen, en Tesla X, som skulle återlämnats först nästa sommar är redan återbördad.
– Christian tittade på förutsättningarna på återlämning av bilen i våras.  Leasingavtalet tillsammans med bilens restvärde såg bra ut för staden gällande ”återlämning” i förtid, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg som inte beviljat någon ny bil men däremot inte gjort anspråk på den laddstolpe som Landskrona stad bekostade i den tidigare stadsdirektörens hem. I det nyrenoverade stadshusgaraget har Christian Alexandersson inte heller kvar sin p-plats.
–  Christian har ingen parkering i stadshuset utan är hänvisad till gatuparkering vid möten i stadshuset, säger Torkild Strandberg.

Fri att starta eget
Enligt avtalet som upprättades vid uppsägningen så får Christian Alexandersson sedan augusti åta sig andra uppdrag/sysslor.
– Jag har ingen annan anställning på gång, säger Christian Alexandersson men bekräftar att han ser över möjligheten att starta eget.
– Det har dragit ut lite på tiden men är på gång, säger han när Landskrona Direkt springer på honom som hastigast i stadshuset.

Under sin 24 månader långa uppsägningstid har Christian Alexandersson enbart skyldighet att rapportera direkt till kommunstyrelsens ordförande. Så vi ber Torkild Strandberg sammanfatta vad som gjorts under det gångna året.
– Christian arbetar huvudsakligen med Europaspåret. Syftet är att öka medvetenheten och intresset för vår förbindelse. Målet är att Europaspåret ska bedömas och utvärderas på samma villkor som de övriga förslagen till fast Öresundsförbindelse, redogör Torkild Strandberg och fortsätter
– Under året har han bland annat undersökt och utvecklat Europaspåret till att inkludera bilförbindelse som kopplas på Östlig Ringvej runt om Köpenhamn som planeras.

– En ny finansieringsmodell av Europaspåret med bilförbindelse har arbetats fram, säger han och förklarar att Europaspåret regelbundet presenteras för olika aktörer.
– Bland annat har en presentation av Europaspåret för Riksdagens trafikutskott samt att ett flertal regionala och nationella aktörer i både Sverige och Danmark har fått presentationer. Staden har genom Christian varit representerad i ett flertal relevanta sammanhang; till exempel NJS (Nordisk Järnvägssamarbete), CPH Rail, Greater Copenhagen och String. Ett systematiskt arbete gentemot media har också bedrivits med bland annat debattartiklar, säger Torkild Strandberg och ger exempel på två artiklar som varit införda i Hallands Posten respektive i den politiskt oberoende nyhetsportalen Alltinget.se.

Läs mer:

Till arkivet