Laddad tjänstebil ger topplacering

Så här ser stadsdirektörens Tesla X ut. Bild från offert/erbjudandet som kommunen fick.
Så här ser stadsdirektörens Tesla X ut. Bild från offert/erbjudandet som kommunen fick.

För en vecka sedan avslöjade Landskrona Posten /HD.se att stadsdirektör Christian Alexanderssons nya tjänstebil är en Tesla X. En lyxbil i miljonklassen. En tjänstebil som dessutom, hur man än räknar, hamnar en bra bit över vad  anställningsavtalet medger. I veckan har bilen debatterats och diskuterats flitigt bland landskronaborna. Några har undrat hur ser det ut i andra skånska kommuner. Landskrona Direkt har tittat lite djupare på detta.

Christian Alexandersson tjänar som stadsdirektör i Landskrona 141 000 kronor i månaden. I tjänsten ingår även en pensionsförsäkring där premien är 35 procent av hans månadslön samt  en remissfri sjukvårdsförsäkring. Därtill är han stadens enda tjänsteman som i sin anställning har rätt att plocka ut en tjänstebil. När hans leasingavtal i våras på en dieseldriven Mercedes ML 350 gick ut, valde han en elbil, för miljöns skull, sades det bland annat. Bilen är en Tesla  Model X 75D, 2019 års modell.

Efter en granskning som Landskrona Direkt gjort i ett flertal skånska kommuner står det klart att ingen annan stadsdirektör är i närheten av denna lyxbil när det gäller tjänstebil. De flesta har inga liknade typer av förmåner överhuvudtaget.

Sparbeting på 120 miljoner
I spartider då förvaltningarna i Landskrona är satta att ”effektivisera” för 120 miljoner kronor kan man undra vad för signaler som sänds ut när högste tjänstemannen får köra en lyxbil på skattebetalarnas bekostnad.
– Landskrona stad ska ha en ledning med förmåga att leverera resultat i både hög- och lågkonjunktur. Stadsdirektörens tjänstebil är en del i hans avtal med Landskrona stad. Detta har inte förändrats sedan han anställdes, svarar Torkild Strandberg, (L) kommunstyrelsens ordförande som är den som godkänt valet av tjänstebil trots att det vida överstiger de 12 prisbasbelopp som medges i anställningsavtalet.
– Jag ville ha Christian. Han ville köra en Tesla. 

Är det något han villkorat?
– Nej.

Frågan är varför inte avtalet ändrades.
–  Bilens inköpspris är en del av kostnaden för tjänstebilen. Totalt sett är den nuvarande bilen billigare för staden än den förra bilen. Totalekonomiskt är den alltså billigare och därmed att föredra. Dessutom är den klimatsmart, eftersom den drivs av el, svarar Torkild Strandberg.

Några ytterligare exempel på när ett ingånget avtal frångåtts kan kommunstyrelsens ordförande inte påminna sig.

Fick laddstolpe till hemmet

Var tankas Teslan nu? Har Christian Alexandersson en ”laddstolpe” hemma?
– När bilen tankas på anvisade laddställen ingår detta i bilens pris och medför ingen kostnad. Den är gratis att ladda. Förutom på dessa platser tankas den i stadshuset och hemma hos stadsdirektören. Den installationen bekostades av staden och kostade cirka 5000 kronor. Elen bekostas av stadsdirektören, säger Torkild Strandberg.

En metafor som ofta dyker upp när någon kommunaltjänsteman får bra betalt är att en Allsvensk lirare är dyrare än en division 3-spelare. Kan du konkretisera på vilket sätt Christian Alexandersson är Allsvensk?
– Att ha dugliga chefer och ledare som levererar konkreta resultat är avgörande för hur Landskrona stad lyckas. I den nuvarande stadsdirektören har Landskrona stad fått en ledare som motsvarar de förväntningarna. Sådana ledare kostar mer eftersom de är attraktiva på en större arbetsmarknad. Vi agerar helt enkelt på en starkt konkurrensutsatt marknad. Trots detta betalar det sig oftast genom att det levereras resultat, som annars uteblivit.

Är Christian Alexandersson rent av bäst i Skånelaget?
–  Jag är nöjd med Christian Alexandersson, poängterar Torkild Strandberg.

Hur ser det då ut i andra kommuner i Skåne. Landskrona Direkt kontaktade samtliga kommuner i Familjen Helsingborg, därtill Lund, Malmö och den så ofta jämförbara i storlek Trelleborg.

Christer Pålsson, som fick kicken som stadsdirektör i Landskrona efter blott fyra månader på tjänsten är idag kommunchef i Bjuv. Där får han 92 500 kronor i månaden och i övrigt har han inga förmåner. Svarar den på alla viss allsvenska kommunikationsavdelningen i Bjuv –  då svaret kom supersnabbt.

Även i Örkelljunga är man på hugget när vi mejlar.
–  Jag har 88 000 kronor i månaden, ingen tjänstebil och inga andra förmåner utöver vad andra anställda i organisationen har tillgång till, meddelar kommunchef Stefan Christensson.

Tabellen

Helsingborg – Palle Lundberg 148 000 kronor/månad. Volvo v60 med biogas.
Landskrona – Christian Alexandersson, 141 000 kronor / månad. Tesla X.
Malmö – Andreas Norbrant,  134 000 kr/månad. Ingen tjänstebil.
Lund – Christoffer Nilsson, 120 000 kronor/månad.  Ingen tjänstebil eller andra förmåner utöver övriga anställda i kommunen.
Klippan –  Tomas Rikse, 100 000 kronor/ månad. Ingen tjänstebil.
Höganäs – Herman Crespin , 97 500 kronor /månad. Ingen tjänstebil.
Trelleborg – Fredrik Geijer, 97 100,  Kia Optima – elhybrid plugin.
Bjuv – Christer Pålsson, 92 500 kronor. Inga förmåner.
Ängelholm –  Lilian Eriksson, 92 400.  Hyundai IONIQ Plug-in ComfortEco.
Örkelljunga –  Stefan Christensson, 88 000 kronor i månaden. Inga förmåner.
Perstorp – Ulf Bengtsson 88 000 kronor/mån. Ingen tjänstebil.
Båstad  – Erik Lidberg,  86.000 kronor/mån. Ingen tjänstebil.
Svalöv – Stefan Larsson, 85 150 kronor i månadslön. Ingen tjänstebil.
Åstorp  – Paul Eklund tf., 80 000 kronor. Ford.

Till arkivet