Annons

Nytt kallbadhus presenterat

Så här är det tänkt att det nya kallbadhuset ska se ut när det förhoppningsvis står färdigt 2024.
Illustration: Magasin A arkitekter .

Uppdaterad 12.40

Idag hade Johan Nilsson, stadsbyggnadschef kallat till presskonferens för att berätta mer ingående om planerna för ett nytt kallbadhus i Landskrona.

Annons
 

Precis som Landskrona Direkt erfor rörde det sig om ett kallbadhus i Badhusgatans förlängning. Det vill säga alldeles vid vattentornet.

Till skillnad från när planerna på ett nytt kallbadhus presenterades i oktober 2015 har kommunen nu gjort sin hemläxa och varit i kontakt med Oresund Dry Docks.
Denna gång ska de badande hamna tillräckligt långt från farleden, närmre bestämt 150 meter.

Det byggs en 300 meter lång brygga ut till kallbadhuset som kommer att ha en herr- och en damavdelning. Någon restaurang, likt den på Långa bryggan i Bjärred finns inte med i planerna.
Det hela budgeteras till strax under 30 miljoner kronor, varav själva bryggan kostar 10 miljoner kronor.

Då det råder byggförbud i vattnet under maj-oktober så kommer bryggan och kallbadhuset att byggas vinter/vår och beräknas tidigast kunna stå klart 2024.
– Nu ska vi först ta beslutet i nämnden, sedan går ärendet vidare till kommunstyrelsen innan budget tas i fullmäktige i november.  Det som sen tar längst tid är när mark- och miljödomstolen i Växjö ska handlägga ärendet, säger Johan Nilsson, förövrigt själv inbiten vinterbadare.
– Trenden nu är att vinterbadandet blir allt mer populärt, säger han som dock inte gjort någon marknadsundersökning på hur stort intresset är i just Landskrona för att doppa tårna i sundet när issörjan lägger sig på ytan.

Djupet för de badande kommer att ligga runt en meter.
– Det kan variera lite men någonstans mellan 90 centimeter till 1,20 har vi djupet till på den aktuella platsen.

Stadens fjärde kallbadhus
Badhus och kallbadhus har en lång historia i världen och Sverige. Kallbadhus blev populära i Sverige i slutet av 1800-talet och uppfördes i en mängd svenska städer. I Landskrona byggdes det
första kallbadhuset vid hamninloppet redan 1877. Under 1910-talet hade Landskrona inte mindre än tre stycken kallbadhus, detta med en befolkningsmängd på ungefär hälften av dagens.
Förutom det gamla badhuset vid hamninloppet fanns även ett praktfullt vid Strandpaviljongen samt ett enklare vid Svaneholm. Det nya Kallbadhuset uppfördes i samband med Landskronas 500-års jubileum 1913.
Nya kallbadhuset och Svaneholms kallbadhus förstördes både två under den särskilt kalla vintern 1940. I Landskronaposten den 5 mars kunde man läsa följande om nya kallbadhuset:
“Natten till tisdagen den 5 mars 1940 satte den våldsamma blåsten fart på sundets väldiga ismassor. Ismassorna pressade som väldiga murbräckor mot badhusets pålar och väggar och det var mer än de tålte. …Det
mesta är rasat, med fallna torn och insjunkna väggar. Några hytter här, några hytter där, seglande på grönt vatten eller på isflak. Handlande William Ewerlöf i badhusbolaget var mycket bedrövad ..”

Det gamla kallbadhuset klarade isvintern 1940 men dessvärre inte stormen Sven 2013 som förstörde det, det var då ett av Sveriges äldsta ännu bevarade kallbadhus.
Nu är det dags för en ny epok för kallbadhus i Landskrona.

Förslaget som nu finns kommer att behandlas vid stadsbyggnadsnämndens nästa sammanträde, den 19 oktober.

Johan Nilsson visar upp hur det är tänkt med omklädningsrum och bastu med vidunderlig utsikt ut mot sundet, Ven och Danmark.
– Nattetid blir det som två lyktor ut mot havet, säger han.
Halvvägs ut på bryggan byggs två soldäck med trappor ner till vattnet- Längst ut blir också soldäck för besökarna till kallbadhuset. Allt kommer att vara öppet för allmänheten.

Frågan om ett nytt kallbadhus har bollats fram och tillbaka sedan stormen Sven tog det gamla fina kallbadhuset i hamninloppet i december 2013. Nu planeras för ett nytt badhus cirka hundra meter norrut, vid foten av vattentornet. När planer på ett nytt kallbadhus presenterades 2015 (hamninloppet) och 2018 (Lill-Olas) var det politiker som förde fram det.  Denna gång en tjänsteman – frågan är om det talar för tredje gången gillt?

Nya kallbadhuset som det hette eller Strandbadhuset, kring sitt färdigställande 1913.  Låg vi en lång brygga alldeles i anslutning till Strandpaviljongen.  Det stod kvar till vintern 1940 då ismassorna slet loss badhuset från dess brygga och flyttade det flera hundra meter innan isen helt förstörde det.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser