Landskrona på åttondeplats i Årets Arkitekturkommun 2021

Brf
Tidigt på lördagsmorgonen den 10 mars 2018 fick de boende på Trädgårdsgatan 5 fly hals över huvud då hela vinden stod i ljusan låga. Nu drygt tre år senare är HSB Brf Järnvägstorget bildat och fastigheten upprustad då HSB valde att vårda och värna istället för att riva och bygga nytt. En fastighet som bör ligga bra till för ett stadsbyggnadspris.

Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. På en hedrande åttondeplats återfinns Landskrona. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Landskrona hamnar på åttondeplats och är en av de kommuner som stadigt funnits med på topp 20 listan, när utmärkelsen Årets Arkitekturkommun utses av HSB Riksförbund och Sveriges Arkitekter.

Första året som utmärkelsen delades ut fick Landskrona för få omdömen från arkitektkåren. Åren därefter har emellertid Landskrona kunnat bedömas och har de senaste fyra åren kvalat in på topp 20 med en andraplats som bästa placering.

Arkitektkårens bedömning
Såväl privatanställda som kommunanställda arkitekter ger höga poäng till Landskrona. Samtliga parametrar – arkitekturkompetens, bemötande, engagemang, nytänkande och dialogklimat anses fungera bra och de kommunanställda arkitekterna upplever att det finns ett genuint intresse av att vårda och värna de arkitektoniska värdena.

Arkitekturfrågan hamnar tyvärr ofta i skymundan i bostadsdebatten. Det vill vi ändra på genom den här utmärkelsen. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Då var vi först med att bygga moderna lägenheter för vanliga familjer, idag testar vi nya innovativa och hållbara lösningar i HSB Living Lab och har som mål att minska vår klimatpåverkan, både när vi bygger nya bostäder och i vår förvaltningsverksamhet. Målet till 2040 är att ha nettonollutsläpp i hela värdekedjan, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Stadsbyggnadspris
I december är det dags att utse vem som får årets stadsbyggnadspris i Landskrona. De senaste att erhålla priset är Hotel Öresund Conference & Spa (2018) följt av de i Norra Borstahusen belägna Ålgräset 3 (2019) samt Kvarteret Morgondoppet (2020).  Frågan är om juryn i år välja att ta sig inåt stan samt  ”vårda och värna”?
Då skulle tre centralt belägna projekt ligga bra till, HSB Brf Järnvägstorget, Tvålfabriken och Omsorgens hus. De två senare har som bekant omvandlats från hotellverksamhet till bostäder respektive kontorsbyggnad.

Omsorgens hus.
Inflyttning av boende i Tvålfabriken har skett de senaste veckorna.

Till arkivet