Annons

Skulpturer i marmor och papper

Maj Britt Pedersens skor i handgjort papper finns attt beskåda på Galleri Gamla Staden.

Galleri Gamla Staden är något av en institution när det kommer till att dra mycket folk under kulturnatten. Inget undantag i år. Här bjuds på verk av konstnärerna Kristian och Maj Britt Pedersen

Annons
 

Kristian Pedersen är utbildad grundskollärare med linjeämnen geografi och konst.
– Jag arbetade som lärare i 8 år, varefter jag blev självständig. Jag har haft olika företag genom åren. Jag har dock alltid gillat att rita och måla och gjort små skulpturer under den knappa tid som finns kvar. Under mina yngre år valde jag medvetet att inte vara konstnär på heltid eftersom jag prioriterade familjeliv med fru och barn, säger han.

Konstglädjen och viljan att skapa har alltid varit latent, och nu, i en relativt ”sen ålder”, har han  frihet, tid och medel att återuppta sitt stora intresse.
–  För några år sedan besökte min fru och jag staden Carrara i Toscana. Staden är ett huvudkontor för  brytning av den berömda vita carrara -marmorn, som både Michaelangelo och Leonardo da Vinci använde för sina skulpturer. Bergen (Apuninerna) är praktiskt taget gjorda av marmor och människor har huggit denna vackra kalksten här i över 2000 år i många stenbrott spridda runt dessa berg. Jag blev betagen, fascinerad och hade en obestridlig lust att arbeta i denna sten. På begäran och stöd av min fru anmälde jag mig till en skulptörskurs hos en skulptör, utbildad av Carrara Academy. Det var en vändpunkt för mig. Jag blev kär i marmorn. Jag arbetade som en galning, från morgon till kväll, under lärarens kunniga ledning under de 14 dagar kursen varade. Min första skulptur blev en porträttbyst av min fru. Det gjordes på 5 dagar utan användning av elverktyg. Endast hammare och mejsel. Min lärare var mycket nöjd och jag kände att jag kanske hade en gåva som jag kunde utveckla, berättar han och det är svårt att inte låta sig hänföras.

Sedan dess har Kristian Pedersen plockat upp mycket marmor från Italien och gjort några mindre skulpturer.

Maj Britt Pedersen
– Som mamma och mormor på heltid har det funnits en begränsad tid att odla mina intressen i glädjen över estetisk heminredning, blomsterdekorationer i sandtorkade blommor, och senast pappersskapelser i form av t.ex. äventyrliga skor och klänningar, säger Maj Britt Pedersen som är självlärd konstnär.
–  Jag har alltid fascinerats av trender inom mode, möbeldesign, dekorativ belysning etcetera.

På sistone har hon börjat skapa dekorationer i främst handgjort papper.
– Det är särskilt klänningar och skor som i olika utföranden har ett annorlunda och mycket romantiskt liv när de utförs i fantasifulla pappersversioner. Klänningarna kan också ordnas som lampor, avslutar hon.

Nyfiken? Då rekommenderas varmt ett besök på Galleri Gamla Staden ikväll eller någon gång under utställningstiden som varar fram till den 7 november.

Skulptur av Kristian Pedersen.

Kristian Pedersen visar även målningar på Galleri Gamla Staden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser