Annons

Rättegång: Åklagaren yrkar på fängelsedomar

På torsdagen höll såväl åklagare och målsägandebiträde som försvarsadvokater sina slutpläderingar i rättegången mot de två Landskronabor som stått åtalade för att ha skickat hotbrev till politiker och myndigheter samt utfört ett flertal sprängningar i sin hemstad. Åklagare Mathias Larsson yrkade på fängelsestraff för de båda, något inte försvarsadvokaterna höll med om.

Annons
 

Två och ett halvt års fängelse för 38-åringen och ett och ett halvt års fängelse för 46-åringen. Detta plus femsiffriga skadestånd yrkade åklagaren på. 46-åringen ska dock genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten i Lund kan diskutera straffsatsen för honom.
– Det råder ingen tvekan om att åtalen är styrkta och därför kan bara fängelsestraff komma på fråga, säger åklagaren.
– Jag anser att straffsatsen ligger där någonstans gällande XX (38-åringen. Reds anm), säger Mathias Larsson och förklarar vad som gäller för 46-åringen.
– Ett första läkarintyg visar att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning. Och nu ska detta utredas. Skulle det vara så att han drabbats av en allvarlig psykisk störning och gör det även vid undersökningstillfället då får man inte döma honom till fängelse. Det sker endast vid väldigt få undantagsfall. Och i så fall blir det rättspsykiatrisk vård. Skulle han dock inte lida av någon allvarlig psykisk störning så anser jag att straffet bör ligga på cirka ett och ett halvt års fängelse.

Advokat Lars Tindberg anser dock inte att fängelse kan komma på tal för hans klient. Han anser att hans klient ”befunnit sig i en bubbla” och blivit påverkad av 38-åringen.

Även 38-årinens advokat Peter Henrysson menar att hans klient inte bör dömas till fängelsestraff.
– Jag vill inte förminska oron hos målsägandena men jag är övertygad om att ingen av de båda åtalade hade en tanke på att genomföra det som de hotade att göra. Det skulle de inte våga. Istället har hotbreven kommit som en stundens ingivelse.

Enligt rådman Gunilla Frid har nu de som ska undersöka 46-åringen sex veckor på sig att bli klara med undersökningen. Därefter kommer tingsrättens dom mot honom.

Beträffande 38-åringen så kungör tingsrätten deldomen torsdagen den 21 oktober.

Kommunstyrelsens ordförande Torklid Strandberg, som varit mål för de värsta hoten samt en sprängning var inte närvarande på torsdagen. Det var dock Stefan Olsson som också hotats och råkat ut för sprängning.
– Om de inte hade för avsikt att genomföra hoten är inget jag vet. Och det visste jag definitivt inte när hotbrevet kom. Det var oerhört obehagligt. Hur skulle jag veta om det var allvar eller ej, förklarade han för tingsrätten efter slutpläderingarna, säger han.

Läs mer:

En kommentar till "Rättegång: Åklagaren yrkar på fängelsedomar"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Hotade politiker och tjänstemän – Fick ett års fängelse

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser