Rättegång: Strandberg och Olsson hördes om hot och sprängningar

Rättegången mot de två tilltalade Landskronaborna är i sal 15 på Lunds Tingsrätt.

Som vi skrev tidigare idag så inleddes rättegången mot de två Landskronabor som är misstänkta för skadegörelse och olaga hot mot bland andra politikerna Stefan Olsson (SD) och Torkild Strandberg (L). Hela förmiddagen gick åt till att åklagare Mathias Larsson presenterade bevis för det som de tilltalade står åtalade för. Under eftermiddagen hördes de båda politikerna samt Arbetsförmedlingens chef Peter Mauritzon och Landskrona stads tidigare trygghetsansvariga Annika Persson.

Åklagaren började med att förklara hur situationen såg ut i Landskrona vid tiden för den första åtalspunkten. Ett stort antal sprängningar hade ägt rum under våren och sommaren innan den mot Torkild Strandberg. Dessutom var det valår.

Den första åtalspunkten gällde den sprängning som ägde rum på Torkild Strandbergs adress. Det var den 21 augusti 2018 som en så kallad banger sattes fast på familjens köksfönster och som orsakade stor oreda i hemmet då den briserade.
– Jag och min sambo vaknade av den enorma explosionen och när jag kom in i vardagsrummet trampade jag i glassplitter som flugit genom hela bostaden, sa Torkild Strandberg.
En hel del säkerhetsåtgärder vidtogs. Bland annat installerades övervakningskameror vid fastigheten.

Nya sprängningar drabbade staden och när Torkild Strandberg knappt ett år efter attentatet i sitt hem fick ett hotbrev två dagar efter en sprängning utanför Stadshuset så blev läget ännu mer allvarligt. Politikern fick överfallslarm, bostaden bevakades av polis genom så kallat personskydd och han fick order på att byta väg vid sin dagliga cykeltur till jobb. I detta hotbrev står exempelvis att avsändaren ska skära halsen av Torkild Strandberg om han inte ser till att avsändaren får behålla sina bidrag.

Åklagaren uppehöll sig även länge gällande ett hotbrev som var adresserat till Torkild Strandberg den 19 maj 2020, tre dagar efter att Slottscaféet brunnit ner till grunden. I detta brev står det att höghus i staden ska brinna genom att man ska placera bensin i källarna till husen.
– Det obehagliga med detta brev var att det var första gången som brevskrivaren skrev om något som skulle hända. Och det gjorde det. Det brann på såväl Koppargården som Silvergården.

Åklagare Mathias Larsson är dock mycket noga med att poängtera att utredningen gällande bränderna på Slottscaféet, Silvergården och Koppargården samt sprängningen utanför Stadshuset har lagts ner i brist på teknisk bevisning.

Därefter följde förhör med Stefan Olsson som haft ett flertal sprängningar utanför sin bostad. Dessa är de båda misstänkta dock inte åtalade för. Men väl hotbrev.
– Brevet låg i min brevlåda när jag kom hem en kväll. Jag läste det ett par gånger och kände ett starkt obehag med tanke på vad som hänt tidigare. Det var ju uppenbart att det var personligt gällande mitt politiska arbete.

Sist på eftermiddagen hördes Arbetsförmedlingens chef Peter Mauritzon.
– När vi fick vårt andra hotbrev så beslöt vi att flytta vår personal från Landskrona till Helsingborg, allt för att garantera medarbetarnas säkerhet, säger Peter Mauritzon som var med vid öppnandet av de två hotbreven som var ställda till Arbetsförmedlingen.

Torkild Strandberg sammanfattar dagen.
– Det är skönt att det är igång. Detta är något som påverkat mitt privatliv i stor utsträckning. Jag har ju både sambo och hemmaboende barn samt föräldrar. Hur mycket ska man berätta? Frågar sig Torkild Strandberg retoriskt.

Även Stefan Olsson tycker det är bra att rättegången börjat.
– Nu vill man försöka lägga detta bakom sig även om det påverkar i framtiden. Det sköna är dock att sprängningarna och bränderna upphört.

På tisdag är det dags att höra de båda tilltalade om vad som hänt.

Till arkivet