Yohannans i opposition planerar livegig

Svegis och Pumas elektropunkprojekt Yohannans fortsätter att ta parti för den svage i samhället - För f-n, en kan läsa var och varannan dag om arbetare som inte vågar säga ifrån på sina jobb. Tystnadskulturen på arbetsplatserna är fullt accepterad.
Svegis och Pumas elektropunkprojekt Yohannans fortsätter att ta parti för den svage i samhället
– För f-n, en kan läsa var och varannan dag om arbetare som inte vågar säga ifrån på sina jobb. Tystnadskulturen på arbetsplatserna är fullt accepterad.

I dagarna har Yohannans släppt sitt fjärde album – Monster. Tolv nya låtar med politiska texter till ljud och oljud, som bandet själv beskriver det.

Det politiska samtalet och debatten är ofta tunn soppa i mellanvalsperioden. I Landskrona förs den stundtals på Planket men oftast tigger oppositionen tyst. Detta är något Michael ”Svegis” Svegbrant och Johan ”Puma” Larsson vill ändra på när man nu är tillbaka med nytt sjok låtar under bandnamnet Yohannans.
– Monster står för både klassamhället som förtrycker och exploaterar arbetare, och som den härskande elitens stämpel på de arbetare som bekämpar det, säger Svegis. 

Musiken är tyngre, mer kaotisk och melodiösare än tidigare.

Låtarna reflekterar den senaste tidens utveckling med pandemi, nedstängning och ökat antal arbetslösa.
– Det är inget vi tänkte på när vi gjorde låtarna, men så här i efterhand så är det tydligt att utgångspunkten är arbetarnas försvagade position, säger Puma. 

Samtidigt rapporterade bland annat Landskrona Direkt igår om sjunkande arbetslöshetssiffror.
– Men är fortfarande i höjd med rekordsiffrorna 2008-2009, samtidigt som långtidsarbetslösheten är på en ny historisk nivå, poängterar Puma som gärna diskuterar ämnet.

– Arbetare har fått försämrade villkor med grund i privatiseringar, samtidigt som arbetsköpares arrogans i vanlig ordning växer i takt med arbetslösheten. Uppbrott och saknad efter nederlag är ett återkommande ämne, säger han.

Åter till musiken och den nya videon.
– Allt är gjort i gammal hederlig anda. Det är bara att göra. När det gäller videon så gjorde Puma animationen och sen satte jag ihop det, säger Svegis.

Monster är bandets fjärde fullängdare under pandemin.
– Vi planerar att spela live under 2022, avslutar Svegis och föregriper därmed den obligatoriska frågan i ämnet.

Se nya videon här!

Lyssna på Monster på Spotify

Till arkivet