Jorden runt på en timme

I 20 år har Henrik Brandão Jönsson bott i Brasilien. Under det senaste dygnet har han dock varit i Landskrona.
I 20 år har Henrik Brandão Jönsson bott i Brasilien. Under det senaste dygnet har han dock varit i Landskrona.

Bilden här ovan ljuger. Det var sannerligen inte många sekunder som Henrik Brandão Jönsson satt still på podiet under gårdagens gästspel på Landskrona bibliotek. Det var också en lögn som gav honom en biljett till den lusofona världen som fick honom att skriva boken, Där är solen aldrig går ned, som var kvällens tema.

Länderna som tidigare ingick i Portugals kolonialvälde kallas den lusofona världen. På den resan tog den karismatiske DN-korrespondent tillika författaren, Henrik Brandão Jönsson, med en fullsatt salong på Landskrona bibliotek på tisdagskvällen. I rasande fart drog han bokens hela prolog.

Publiken ömsom log ömsom skrattade när han berättade om den obesvarade kärleken som fick honom att bli stationerad i Lissabon 1998 i samband med världsutställningen.
Visst kan jag prata portugisiska, svarade han vid den hastigt påkomna anställningsintervjun på utrikesdepartementet. Därefter var det bara att uppge kragnummer och skostorlek samt åka hem till Malmö och plugga språket via en kassettbandskurs. Nu kunde han förvisso spanska sedan tidigare.

Efter Lissabon blev det en tur till Kap Verde.
– Av en händelse hamnade jag på en strandfest där ungdomarna firade att Indonesien dragit sig tillbaka från Östtimor.  Varför? Vi var på andra sidan jordklotet?! Jag började se sambandet, språket, säger Henrik Brandão Jönsson

Här någonstans föddes såväl bokidén som titeln ”Där solen aldrig går ned – hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare”.

Nu skulle en förläggare övertalas och även han själv sedermera, då denna ville att resmålen skulle hållas samman av de sju dödssynderna. Henrik Brandão Jönsson reste kors och tvärs mellan länderna i det forna portugisiska imperiet. Fyra år arbetade författaren med boken och det var en nervös förläggare som lätt trycka upp den första upplagan.
Pandemin var ett faktum. Bok- och biblioteksmässan inställd. Författaren visste dock hur journalistkåren funkar och såg till att marknadsföra sig.
När sjunde upplagan av boken nu finns i handeln har Henrik Brandão Jönsson succékonceptet klart för sig.
– Svensken är per capita världens mest resande folk. Nu har de fått följa med på en jordenruntresa i läsfåtöljen. Sen spelar också intresset för att bosätta sig i Portugal in.

Svartvitrandig fotbollströja
Under hela föredraget steppar  Henrik Brandão Jönsson runt på golvet lika fort som orden flödar ur munnen. Han bjuder även på en inblick i livet som utlandskorrespondent i Latinamerika och att det faktiskt krävdes att han tog på sig en svartvitrandig fotbollströja för att bli accepterad som en brasilianare hemma i kvarteret. Men det är en annan historia. Publiken ville knappt sluta ställa frågor och samtliga medtagna böcker tog slut i ett nafs. Kärleken var ömsesidig. Idag instagrammade han en serie bilder från bland annat stadskajen, tyghuset, konsthallen och biblioteket med kommentaren ”24 timmar i en av Sveriges vackraste städer!”

Till arkivet