Annons

Osäkerhet om hamnens framtid

Ytan bakom Linus Olsson, VD för Ventrafiken och Henrik Wretling Stadler, VD för Landskrona Hamn, kommer att bli parkering om det ska byggas bostäder på Skeppsbrokajen.

Som Landskrona Direkt var först med att berätta så  är  Oresund Heavy Industries, OHI, mycket skeptiska till bostadsbyggande på Skeppsbrokajen. Vi har nu talat med ett flertal företag som har verksamhet i hamnen och det råder delade meningar om hur stor påverkan ett bostadsbygge skulle ha.

Annons
 

En av de stora aktörerna är Yara. De är dessutom delägare i hamnen.
– Med nuvarande tillstånd är vår bedömning att vi inte påverkas, annan bebyggelse ligger på ungefär samma avstånd till vår verksamhet.  Dock kan det påverka framtida tillstånd men hur är svårbedömt då tillståndsprocesser i Sverige idag är svårbedömda vilket vi sett i fall som Cementa men även Boliden och Kaunis Irons gruvprojekt, säger Roland Erikers, VD för Yara Helsingborg.

OHI:s VD Anders Larsson hävdar att det främst är gränsvärde för buller samt säkerheten på kajen vid en eventuell olycka. Just buller är inget som bekymrar Roland Erikers. 
– Vi bedömer inte att buller är ett problem för oss. Vi tänker mer på avstånd till närmsta bebyggelse.

Men eftersom att Yara är delägare i Landskrona Hamn så finns det orosmoln på himmelen.
– Vi äger 50 procent av Landskrona Hamn och vi ser en osäkerhet kring hamnens verksamhet och hur den påverkas.

Beträffande Landskrona Hamn samt Ventrafiken så är bostadsbyggande på Skeppsbrokajen något som kan vara känsligt. När Landskrona Direkt träffade de båda bolagens verkställande direktörer och undrade över hur lojaliteten mot ägarna, det vill säga Landskrona stad, vilka vill bygga, är gentemot det faktum att de har som arbetsuppgift att alltid arbeta för sin verksamhets bästa.
– Det är inga problem, säger Linus Olsson, Ventrafikens VD.
– Dyker det upp något problem, exempelvis med buller eller liknande så kommer vi att åtgärda det då. Det gör vi redan nu. Vi har exempelvis lagt gummimattor under ramperna till båtarna för att det inte ska slamra så mycket.

Henrik Wretlig Stadler är VD för Landskrona Hamn och han har egentligen bara ett huvudbry om det skulle bli aktuell med bostadsbyggande.
– Skulle så bli fallet så kommer den kajen som ligger rakt utanför vårt huvudkontor att bli parkering, säger han.

Hamnen tar idag emot 200-230 fartyg  årligen som lägger till vid kajerna som tillhör Landskrona Hamn. 
– På den kaj som vi blir av med så är det dock inte så många som lägger till. I siffran ingår inte fartyg som ska på varv och inte heller Ventrafikens färjor.

Landskrona Direkt har även skickat frågor till andra företag som är beroende av Landskrona Hamn och de har bett om att få återkomma med svar. Boliden Bergsöe väljer dock att inte kommentera ärendet i dagsläget.

Läs även:

Lossning av foderfosfat till Yara är relativt nytt.
– Produkterna producerades tidigare i Helsingborg men importeras nu från systerfabriken i Karleby då Helsingborg fabriken stängts, säger Roland Erikers, VD för Yara Helsingborg.

En kommentar till "Osäkerhet om hamnens framtid"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Bromsa inte hamnen – Utveckla istället

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser