Lägesuppdatering: Nästan alla över 65 är färdigvaccinerade

På lördag håller Region Skånes vårdcentraler öppet för drop-in vaccinering.

Den positiva utvecklingen i Region Skåne med allt färre fall fortsätter. Samtidigt är vaccinationsviljan hög och i gruppen 65 år och äldre är snart 90 procent fullvaccinerade.

– Förra veckan rapporterades 167 positiva fall i Skåne. Tittar man på åldersgrupper så är det i gruppen 20-29 år det förekommer flest fall, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam.
Av dessa 167 var endast två från Landskrona.

Egenprovtagningen i Skåne minskar och andelen positiva fall ligger kvar kring strax under tre procent. På nationell nivå har antalet som blivit smittade under utlandsresor ökat. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten igår på nytt skärpte rekommendationer för testning efter utlandsresa.
– I korthet innebär det att alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid hemkomst/ankomst till Sverige, säger Per Hagstam.

Många väljer att vaccinera sig
Vaccinationsviljan är hög i Skåne. Det visar bland annat att bland de som är äldre än 65 år är snart 90 procent fullvaccinerade. Något som gör att i denna grupp upptäcks nu bara enskilda fall av covid-19.
– Det känns fantastiskt stort att vi kommit så långt med vaccinationerna. Det har varit ett enormt arbete att snabbt få allt på plats. Det är väldigt många som arbetar med detta, från planering av vaccinleveranser till sticket i skåningarnas armar, och siffrorna visar att de gör ett enastående arbete, säger vaccinationssamordnare Maria Landgren.

Men det är viktigt att vaccinera sig i alla åldersgrupper. I Skåne kan alla som fyllt 18 år boka in tid för vaccinering.
– Jag vill uppmana alla att prioritera att ta vaccin så fort man får möjlighet även nu i sommar. Det är inte bra att vänta trots ledigheter och sommarlov, säger Maria Landgren.

Aktuella siffror

  • Totalt antal vaccinerade med en första dos: 712 922
  • Totalt antal färdigvaccinerade: 468 702
  • Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 25
  • Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 156 462
  • Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 5
  • Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2
  • Antal avlidna med covid-19: 1 767
Till arkivet