Annons

Bedrägeriförsök mot 84-åring

Ännu en gång har bedragare försökt lura en äldre Landskronabo på bankkort och kod. Den 84-åriga damen fattade dock oråd och larmade polisen.

Annons
 

Det var på tisdagseftermiddagen som damen fick ett telefonsamtal. I andra änden av luren berättade en man att han arbetade för en av de stora bankerna och att det pågick transaktioner från hennes konto. Som av en händelse så hade banken skickat ut en medarbetare som väntade utanför kvinnans dörr till fastigheten. Denna skulle hämta kvinnans kort för att kunna stoppa de påstådda transaktionerna.

84-åringens första intryck var att det hela verkade trovärdigt. Men när hon tagit hissen ner och fick syn på mannen utanför ytterdörren fattade hon misstankar. Mannen hade inte stoppat skjortan innanför byxlinningen vilket fick henne att vända på klacken och ta hissen upp igen.

Väl uppe kontaktade hon polisen varpå en anmälan om bedrägeri upprättades.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser