Annons

Lägesuppdatering covid-19: Ikväll kan alla över 18 boka tid för vaccination

Ikväll öppnas bokningen för vaccination mot covid-19 för nästa åldersgrupp, 18 till 24 år. Därmed är samtliga vuxna skåningar välkomna att vaccinera sig. Fram till dags dato har mer än hälften av alla Landskronabor över 18 år tagit den första dosen. Hela 294 per tusen invånare över 18 år är fullvaccinerade.

Annons
 

Tidigt ikväll öppnas vaccinationsbokningen även för de som är 18 till 24 år. Det finns just nu många lediga tider på vaccinationsmottagningarna runt om i Skåne och därför väljer Region Skåne att öppna vaccinationsbokningen för samtliga vuxna skåningar. Det innebär att alla som har fyllt 18 år kan boka sig för vaccination mot covid-19.
– Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda hela den vuxna befolkningen deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att skåningarna prioriterar att vaccinera sig, även i semestertider, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.

Samtidigt som bokningen öppnar för åldersgruppen 18-24 år släpps även nya tider. Vaccinet fördelas utifrån antalet invånare i varje kommun, men det kan ändå förekomma stora skillnader i antalet lediga tider mellan de olika orterna. Det beror bland annat på vaccinationsviljan i samtliga åldrar samt var människor väljer att vaccinera sig.
– Det kan i perioder vara ont om bokningsbara tider. Vi ber skåningarna ha tålamod, alla kommer att få sitt vaccin, säger Maria Landgren.

Man måste ha fyllt 18 år för att kunna boka tid. Det är alltså inte möjligt för den som är 17 år att boka, även om man fyller 18 under 2021.

Lågt antal nya fall
Antalet covid-19 fall fortsätter att minska i Skåne och har gått ned med 20 procent senaste veckan. Provtagningen minskar inte lika mycket. Men ökat resande kan innebära större risk för smittspridning.
– Vi har fortsatt lågt antal nya fall med covid-19 och det är möjligt att träffa andra i större utsträckning, men det bör fortsatt ske med viss försiktighet. Även om man träffar andra så är det viktigt att hålla avstånd och undvika trängsel. Träffas gärna utomhus och i mindre grupper. Det är bra att många fortsätter testa sig och vi har god tillgång till provtagning i Skåne, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

I semestertider är det många som är ute och reser. En resa innebär ofta nya kontakter både på resmålet och under själva resan. Det kan innebära en större risk att smittas och därför är det särskilt viktigt att vara uppmärksam och testa sig vid symtom. Det gäller framför allt för den som inte fått sina två doser vaccin eller haft covid-19 det senaste halvåret.
– Det är bra att man tänker på vilka man träffar de första dagarna efter man kommit hem, undvika sammanhang där man träffar många människor och jobba hemifrån om det går, säger Eva Gustafsson.

Akut blodbrist i Skåne
Just nu är det akut behov av blod i Skåne, främst i blodgrupperna A och O. Den som är frisk och inte har gett blod de närmaste tre-fyra månaderna, uppmanas kontakta närmaste blodcentral. Blodcentralernas öppettider finns på www.GeBlod.nu.

Ljusare för Skånes arenor och konferensanläggningar
Det ljusnar för Skånes evenemangs- och mötesaktörer. Bokningarna blir flera och både hösten och nästa år ser bra ut för evenemang, kongresser, mässor och möten. Samtidigt finns önskemål från mötesköpare på större ytor, smittsäkra lösningar och flexibla avbokningsregler. Det visar en färsk sammanställning som Event in Skåne har gjort av hur den skånska event- och mötesnäringen laddar inför lättade restriktioner.

Aktuella siffror

  • Totalt antal vaccinerade med en första dos: 655489
  • Antal vaccinerade över 18 år i Landskrona med en första dos: 512/1000 invånare
  • Totalt antal färdigvaccinerade: 439480
  • Antal färdigvaccinerade över 18 år i Landskrona: 294/1000 invånare
  • Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 25
  • Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 156294
  • Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 3
  • Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2
  • Antal avlidna med covid-19: 1767
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser