Annons

Alla skåningar från 25 år kan boka vaccinationstid från och med ikväll

Från och med onsdagskvällen den 30 juni kan alla som är födda 1996 och tidigare boka vaccinationstid. Samtidigt fortsätter antalet covid-19 fall sjunka i Skåne och förra veckan registrerades inget nytt fall bland de som är över 70 år.

Annons
 

Ikväll kan alla som är födda 1996 och tidigare boka vaccinationstid. Totalt finns det 80 000 personer i den grupp som nu släpps på, 25-29 år, som kan vaccinera sig.
– Vaccinationsviljan i gruppen 25-29 år avgör om vi kan släppa vaccinationstider till alla över 18 år nästa vecka. Dessutom är det viktigt att alla som ingår i tidigare åldersgrupper och som ännu inte bokat en tid för sin första dos gör det, säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne.

Totalt består åldersgruppen 18-29 år av nästan 200 000 personer och av dessa är strax över 20 000 redan vaccinerade.

Fortsatt färre covid-19 fall i Skåne
Smittan fortsätter att minska i Skåne. Även provtagningen minskar och jämför man förra veckan med i början av maj tas det idag en fjärdedel så många prover.
– Den positiva trenden fortsätter. I förra veckan rapporterades 248 positiva fall. Extra glädjande är att ingen av dessa personer var över 70 år, säger tillförordnad smittskyddsläkare Eva Gustafsson

Under förra veckan, vecka 25, togs det i Skåne totalt cirka 13 000 prover. Den positiva andelen i egenprovtagningen fortsätter att sjunka och var 2,7 procent. Föregående vecka var den siffran 3,1 procent.
– Flest nya fall finns i åldersgruppen 10-19 år och smittspårningen berättar att flera av dessa kommer från olika typer av fester som exempelvis studentfester. Men över 60 år är fallen väldigt få, säger Eva Gustafsson.

Smittan i Skåne sjunker stadigt och ser man på snittet de senaste 14 dagarna är det nere på under 50 fall per dag och 100 000 invånare. Sedan den 2 juni har Skåne legat under Folkhälsomyndighetens nivå för att öppna upp samhället.
– Första juli börjar åter samhället öppnas upp. Vi får träffa fler personer, handla tillsammans, sitta på uteserveringar och fler kan gå på kultur- och idrottsevenemang. Men det är viktigt att alla fortsätter göra det på ett smittsäkert sätt genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk. Vi har alla ett ansvar för att det inte blir en rekyl på den fina utveckling vi ser nu genom fler positiva fall och att fler hamnar på sjukhus, säger Eva Gustafsson.

EU-sajt över smittläget i Europa
För den som bestämt sig för att resa på semester utomlands finns det nu möjlighet att kontrollera det aktuella smittoläget i Europa. Dessutom finns alla uppgifter om vad som gäller i respektive land för att man ska kunna resa dit och vistas där. Till sajten >>

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser