Annons

Stinkande stränder upprör boende i Borstahusen

Så här såg det ut på stranden precis norr om cement i Borstahusen på måndagsmorgonen. Doften var också därefter.

Det stinker rejält i Borstahusen. På den lilla strandremsan precis norr om Cement låg tången tjock på måndagsmorgonen och doften av ruttet ägg spred sig upp mot bebyggelsen. De boende är i upprorsstämning. De ansvariga på kommunen förstår olägenheten och gör vad de kan för att minska obehaget.

Annons
 

Johan Thernström är biträdande chef på teknik- och fritidsförvaltningen i Landskrona stad och han berättar att hans medarbetare samlar ihop all tång på stranden mellan klockan fem och nio varje morgon vid behov.
– Tången lägger vi sedan på en plats vid Cement. Men vi håller som bäst på att försöka hitta en alternativ plats att frakta tången till. Vi kommer även att skaffa en sandrensningsmaskin för att använda på stadens stränder, säger han och poängterar.
– De som jobbar med detta anser jag vara mycket duktiga.

Ett annat problem är den algblomning som uppstår i vattnet.
– Den varken kan eller får vi göra något åt, säger Johan Thernström och förklarar.
– För det första så blandar trådalgerna, som kommer genom övergödningen, sig med tången och blir till en flytande massa som vi inte kan ta upp. Dessutom är tången mycket viktig för djurlivet i havet. Därför får vi inte grumla vattnet.

Varför det samlas så mycket tång och alger just på den strandbiten kan inte Johan Thernström svara på.
– Det är oerhört svårt att förklara. Det är så många faktorer som spelar in. Vinden, låg- eller högvatten, värme med mera. Allt påverkar.

Det finns många som anser att man får räkna med liv och rörelse om man bosätter sig i centrum. Många menar också att just tång och dofter av hav och annat är något man får räkna med om man bosätter sig vid havet. Detta är dock en diskussion som Johan Thernström undviker.
– Det har jag ingen åsikt om. Vi alla upplever allt olika. Jag tycker dock det är bra att åsikterna vädras.

Från och med denna vecka är det många som går på semester vilket innebär många badgäster om vädret tillåter. Därför tillåter sig Johan Thernström lite önsketänkande.
– Det bästa hade varit om vi får högvatten och frånlandsvind. Då hade det, tillsammans med hårt arbete, blivit mycket renare på våra stränder.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser