Svävande övergångsställe ska sänka farten

Övergångstället på Säbygatan har tidigare varit utsatt för konstkupper av konstnärskollektivet Etiskvandalism. Det är dock inte de som varit framme denna gången utan det är Landskrona stad som själv målat till en synvilla som får linjerna att sväva en bit upp.
Övergångsstället på Säbygatan har tidigare varit utsatt för konstkupper av konstnärskollektivet Etiskvandalism. Det är dock inte de som varit framme denna gången utan det är Landskrona stad som själv målat till en synvilla som får linjerna att sväva en bit ovan gatan. En tillåten installation i trafikmiljön.

Helsingborg var tidigt ute men frågan är om man inte var först i isländska Ísafjörður när det kommer till svävande övergångsställe. Nu har denna optiska illusion kommit till Landskrona.

Runt om i landet har det på senare år blivit populärt att måla övergångsställen på ett speciellt sätt som skapar en illusion av att de svävar en bit över vägen.
Nu finns detta även på Säbygatan i Landskrona.
– Vi gör detta på prov för att se om det kan hjälpa till med att sänka farten och uppmärksamma bilister på att det finns ett övergångsställe med oskyddade trafikanter, säger stadsmiljöchef Tora Broberg.

Platsen är vald utifrån att det inte är ett alltför trafikerat stråk.
– Det har också en god fysisk utformning med refug idag. Vi tänker att om bara några fler bilister saktar ner så är det ett relativt billigt och enkelt sätt att höja trafiksäkerheten. Dessutom ser det lite snyggt ut, menar Tora Broberg.

Ett liknande övergångsställe målas även i Häljarp, vid korsningen Landskronavägen/Bokvägen.

I samband med fjolårets Gatuteaterfestival dök denna skylt upp på Säbygatan.
I samband med  en Gatuteaterfestival dök denna skylt upp vid samma övergångstsälle på Säbygatan för en del år sedan. Denna var dock inte tillåten ur flera aspekter.
En musicerande Herr Gårman gäckade därefter Säbygatan.
”LA-Street-Blues” bytes ut av Landskrona stads första  Fru Gårman-skylt.

Till arkivet