Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.8m/s
Dagens namn: Erika

Comeback för bygglek

Vid Pilängen invigdes för 50 år sedan bygglekplatsen som gav barnen en möjlighet att bygga sina egna kojor efter egen fantasi. I sommar är det dags igen för bygglek, åtminstone under tre veckor.
Foto: Anders Hilding.

Under sommarlovets tre första veckor arrangerar aktivitetshuset LAB precis som tidigare år, “Sommar med LAB”. Det blir tre veckors aktiviteter vid lokalen på Koppargården 17 i Landskrona. Barnen kommer bland annat kunna skapa en bygglek där de får bygga upp sina egna världar.

Annons
 

I sommar inspireras LAB av Guldängens bygglek som håller till i Malmö. Bygglek är ett 80 år gammalt koncept, men det har glömts bort av många. Man kan säga att det är en lekplats byggd av barnen själva där verktyg och material finns till barnens förfogande. Barnen har där möjlighet att bygga upp sina egna världar.
– Vi tycker det ska bli spännande att se vad barnen hittar på i sommar och hur platsen kommer att se ut efter dessa tre veckor, säger Karolina Degerman, enhetschef på LAB.

Bygglekskonceptet är inte helt okänt för i alla fall äldre Landskronabor. Under 1950–1970-talet fanns det bygglekar i flera städer runt om i Sverige och däribland Landskrona. Under 70-talet började bygglekarna försvinna och i dagsläget finns det enbart tre aktiva bygglekar i Sverige.

– Sommaren 2019 byggde vi efter barnens önskemål kojor i området. 2020 hade vi en inhyrd snickare som tillsammans med barnen byggde en stor koja. I år vill vi släppa byggandet mer fritt och se vad som händer när barnen själva bestämmer. Vi vuxna finns som bollplank, visar hur verktygen ska användas och ser såklart till att byggnationerna är säkra, men det är barnens idéer som ska vara framträdande, säger Karolina Degerman.

Förutom byggleken kommer det varje dag finnas workshops i skapande som barnen kan delta i, det kommer bjudas på fika och anordnas lekar.

Sommar med LAB startar tisdagen den 15 juni och avslutas torsdagen den 1 juli. Aktiviteterna anordnas med stöd av det statliga sommarlovsstödet. Det är gratis att delta för alla.

Datum: 15–17/6, 22–24/6 samt 28/6–1/7
Tid: 12.00–15.00

Om LAB
LAB är ett aktivitetshus med kulturinriktning som håller till på Koppargården 17. Aktivitetshuset vänder sig främst till barn i årskurs 3–6 men under skolornas lov anordnar vi aktiviteter som är öppna för alla.  LAB startades 2014 som ett projekt initierat av Landskrona stadsbibliotek och Landskronahem AB. 2018 bildades den ideella föreningen LAB Landskrona för att kunna driva verksamheten vidare.  

Bygglek hos LAB.

En kommentar till "Comeback för bygglek"

  1. Pingback: Bygglek vecka#2 – lab

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser