Först inflyttning – sedan hyreshöjning

Den 1 augusti kan en del av de som bodde på sjunde våningen på Silvergården 13 flytta in. Resterande beräknas kunna flytta in senast den 1 september.
Den 1 augusti kan en del av de som bodde på sjunde våningen på Silvergården 13 flytta in. Resterande beräknas kunna flytta in senast den 1 september.

Den 5 juli 2020 brandhärjades Silvergården 13. Redan i slutet av augusti ifjol meddelade fastighetsägaren Paulssons Fastigheter att samtliga lägenheter förutom de som legat på sjunde och översta våningen var inflyttningsklara. Och från och med den 1 augusti kan en del av de som bodde högst upp flytta in sedan deras lägenheter totalrenoverats. Resterande väntas kunna flytta in senast den 1 september. Klart är dock att de har en rejäl hyreshöjning att vänta.

Den 1 augusti kan hyresgästerna i en av de två trappuppgångarna  på sjunde våningen på Silvergården 13 flytta in. De har en hyreshöjning att vänta. ”Tyvärr kommer hyran att höjas då allt blir nytt samt det blir en standardhöjning av lägenheten.” skriver Paulssons Fastigheter i ett mail till hyresgästerna.
En av dessa har kontaktat Landskrona Direkt och hen är riktigt upprörd.
– Det  känns för jävligt för det är inte vårt fel att de började brinna. Men vi på sjunde våningen får ta smällen medan de som bor på våning sex och neråt har samma hyra de alltid haft, säger hyresgästen till Landskrona Direkt.

Enligt hyresgästen lovade Paulssons Fastigheter vid ett möte på Hotel Öresund direkt efter branden att det inte ska bli någon hyreshöjning efter renoveringen.
– Eftersom de lovade att inte höja hyrorna har jag inte sökt någon ny lägenhet för jag trivdes så bra där jag bodde. Men med detta beskedet får jag räkna noga på om jag har råd med den nya hyran. Jag bor i lägenheten med mitt barn och det är tufft ekonomiskt att vara ensamstående förälder idag.

I mailet till de berörda hyresgästerna skriver fastighetsägaren att höjningen blir på över tusen kronor i månaden.
– Beloppet kommer givetvis att förhandlas med hyresgästföreningen, men det blir nog upp emot 1200 – 1500 kr/mån. Höjningen kommer att trappas in för er som flyttar tillbaka under några år, skriver dom.

Det som upprör hyresgästen som kontaktat tidningen mest är att den standardhöjning som Paulssons pratar om inte är tillräcklig.
– De skriver bland annat att de ska ställa in en diskmaskin och en fläkt. Men det hade jag ju redan innan. Det som blir nytt är att jag får ekparkett i sovrummen samt en säkerhetsdörr. Dörren är väl bra men ekparketten är inte det perfekta när man har barn.

Ingen lyxrenovering
Landskrona Direkt har talat med Paulssons Fastigheters VD Ewa Folkesson och hon försvarar hyreshöjningen.
– När vi talade med hyresgästerna på Hotel Öresund visste vi inte hur det såg ut på sjunde våningen. Men det blev vi varse om. Vi fick byta golven och måla om allt samt sätta in nya kök, säger Ewa Folkesson och poängterar.
– Det rör sig inte om någon lyxrenovering.

Ewa Folkesson berättar också att förhandlingar med Hyresgästföreningen kommer att påbörjas inom kort.
– Höjningarna kommer att förhandlas fram med Hyresgästföreningen och dessa förhandlingar ska påbörjas inom det närmaste. Någon spikad datum har vi dock inte.

Den som tror att försäkringsbolagen bekostar renoveringen efter branden tror fel enligt Ewa Folkesson.
– Försäkringen täcken väldigt lite. De drar av 80 procent i åldersavdrag, säger hon.

VD:n ser gärna att hyresgästen som hört av sig till Landskrona Direkt kontaktar hyresvärden.
– Det är bra om dom hör av sig så tar vi en diskussion.

Hon lovar också att de som eventuellt väljer att flytta på grund av de höjda hyrorna ska få hjälp att hitta nytt.
– Det är självklart att vi hjälper till med det.

Till arkivet