Nu öppnar Landskrona Foto

Martin Brink
Lewenhauptstipendiet har öppnat upp nya stigar för  Martin Brink. Snart invigs hans utställning Walks på Landskrona Foto.

Nu öppnar Landskrona Foto sitt galleri igen. Den 19 juni invigs två utställningar i de fina utställningslokalerna på Tyghuset.

Helsingborgaren Martin Brink,  2020 års Claës Lewenhaupt-stipendiat,  får samsas med utrymmet men bygdefotograf från Uppland John Alinders porträtt från 1910-32.

Årligen får den senaste Claës Lewenhaupt-stipendiaten möjlighet att visa sin fotokonst i Landskrona. Den tjugonde i ordningen. 36-årige Martin Brink, från Helsingborg sällade sig ifjol till skaran av stipendiater som bland annat innehåller Georg Oddner, Ralph Nykvist, Johan Bävman och Martin Bogren.

För tio år sedan påbörjade Martin Brink serien ”Walks”. Det hade blivit uppenbart att fotografi för honom skapas under promenaden. Därför började han fotografera när han såg en bild ta form framför sig, under promenader och i riktningen han gick. Det var ett sätt att avgränsa sig fotografiskt och en övning i komposition, ofta genom att hellre avstå en bild än att ta en.  Nu visas den ödmjuke fotografens promenadbilder i Landskrona.

John Alinder – Porträtt 1910-32
Via John Alinders blick och kamera får vi ta del av hans ”Porträtt 1910-32”.
Barn placerade på stolar, vänner uppflugna i träd, arbetare, konfirmander och gamla damer; ofta avbildade mot en fond av lövverk och spretig grönska genombruten av sol. John Alinders porträttkonst ger utrymme för slumpens magi och befriar och definierar de porträtterade. Ofta blickar de avbildade rätt in i kameran. Som om de ser oss. Som om deras blick kan resa de cirka hundra år som ligger mellan deras tid och vår. Som om de säger: Nu lever du men en gång levde vi.

Liksom fotograf John Alinder gav de han porträtterade utrymme, i bilden och på sätt och vis i historien, önskar Upplandsmuseet och Landskrona Foto ge honom det utrymme han förtjänar i fotovärlden. Född som bondson i Uppland, väljer han bort att ta över föräldragårdens jordbruk och han blir fotograf. John Alinder var en äventyrare som inte lämnade bygden utan upptäckte och berättade om den. Kanske den svåraste sortens rebell att vara? Den som blir kvar.

Landskrona Foto mitt på Tyghuset håller öppet torsdag-söndag 12:00 till 17:00 och har fri entré.

Walk 140630.
Foto: Martin Brink
John Alinder / Upplandsmuseet

 

Till arkivet