Annons

Klimatet i fokus på Pumphuset

Kent Wisti inleder sommaren med en utställning i Pumphusets konsthall.

Två gånger tidigare har prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti ställt ut i Sofia Albertina Kyrka. Nu tar han stegen norrut och ställer ut på Pumphuset. Utställningen har fått namnet ”Du såg mig då” och hans fokus ligger på klimatet.

Annons
 

– Det är stor skillnad att ställa ut i en kyrka jämfört med en konsthall. Konsten samspelar ju med omgivningen och kyrkorummet är speciellt, säger konstnären.
– Men Pumphuset är en av landets vackraste konsthallar så det kändes stort att få en inbjudan till att ställa ut här.

Konstverken som hänger på väggarna på Pumphuset är relativt nymålade.
– Jag började på dessa tidigt i höstas då det stod klart att jag skulle ställa ut här. Motiven har dock inget med Borstahusen att göra. Ett gemensamt tema är dock vattnet. Den stora inspirationen till dessa verk har jag fått från Balestjärn vid Höga Kusten. En fantastisk plats. Den påminner nästan om en katedral, säger Kent Wisti och förklarar.
– Balestjärn är en liten sjö som tidigare varit en del av havet. Därför är där fullt med snäckskal på botten vilket gör att vattnet är väldigt basiskt. Detta i sin tur gör att vattnet är glasklart. Man kan se fiskar och döda träd på 10-12 meters djup.

Som den präst Kent Wisti är så är det lätt att tolka in högre makter i konstverken. Men detta är i sådant fall omedvetet.
– Jag vill skala bort det religiösa. Det är begränsande. Det är klart att klimatfrågan även är en teologisk fråga men tavlorna här ska skildra miljön och naturen. Vi lever inte hållbart idag och det hotar våra liv. Som den stadsråtta jag är så har detta slagit mig.

Kent Wisti har även gjort sig känd som satiriker. Något av detta syns inte i hans konst.
– Det är något jag försöker hålla isär, säger han och avslöjar att hans små satiriska inlägg på diverse forum snart är ett minne blott.
– Jag kommer att sluta med detta till hösten, i november. Då har jag hållit på i tio år, nästan exakt på dagen.

Tillbaka till konsten på Pumphuset så berättar Kent Wisti att han upptäckte något nytt när tavlorna hängdes på plats.
– Jag märkte att det finns ett visst vemod i tavlorna och just det var något jag ville undvika. Jag har målat vemod i 30 år och trodde att jag klarat mig med dessa. Men ack nej, säger han och skrattar.

Utställningen, som arrangeras av Borstahusens Konstförening, invigs med vernissage på lördag mellan klockan 11 och 16 och som vanligt så är konstnären på plats. Utställningen pågår till och med den 25 juli.

Kent Wisti har i sina nya konstverk som premiärvisas på Pumphuset hämtat inspiration från Balestjärn i Ångermanland. Den lilla trolska sjön är intressant med sitt klara vatten och sina trädskelett som syns på botten efter stränderna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser