Annons

500 ton skrot släckt – Nu väntar inspektion av fartyget

Skrotet lyftes ur lastutrymmet och släcktes på land.

Klockan hann bli 01.30 innan släckningsarbetet på fartyget Salar i Landskrona hamn avslutades. Totalt lyftes cirka 500 ton metallskrot av fartyget för att släckas. Nu väntar en inspektion av fartyget innan det kan lastas igen och ge sig ut till sjöss.

Annons
 

Det har varit ett annorlunda släckningsarbete för brandmännen.
– Utmaningen är åtkomsten av branden. Fartyget står ju på en plats som är svårtillgänglig. Dessutom är det i ett lastrum det brunnit. Vi var tvungna att släcka såväl det vi lyfte i land som det som fanns i lastrummet, säger Christian Johansson, styrkeledare på räddningstjänsten i Landskrona.
– En annan utmaning var hettan. Värmen från branden var stark. Det blev ju som en mila nere i lastrummet.

De första uppgifterna sade att branden skulle vara släckt under kvällen. Men så blev inte fallet
– Nej, det blossade upp med jämna mellanrum. Vi var inte helt klara förrän klockan 01.30. Därefter har vi haft allt under bevakning fram till morgonen.

Att det var metallskrot är också en sanning med modifikation.
– Det är ju så att de ofta hamnar annat material bland skrotet när man lämnar till återvinning. Färg och även plast och trä fanns det rester av. Och därför är ju även röken giftig, säger styrkeledaren.

För ovanlighetens skull så låg vinden så att röken spred sig till varvsudden.
– Där har vi fått in en hel del rökskador. Vi har exempelvis placerat ut 18 rökätare på fartyget Odin som ligger på varvet.

Närmast väntar en inspektion av fartyget.
– Jag tror att det är Transportstyrelsen som genomför denna. Hur skadat fartyget är vet jag inte. Men en rejäl genomgång krävs innan de kan börja lasta på skrot igen för att sedan ge sig iväg, säger Christian Johansson.
– Det var ju tur att branden bröt ut när dom låg i hamn. Hade det tagit fart när de legat ute till havs hade det varit en helt annan sak.

Läs mer: Brand i fartyg i Landskrona hamn

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser