Annons

”Parkerna brukar se ut så här”

Inbäddad i grönska men också i högt gräs och maskrosor ligger landets vackraste konsthall för tillfället.

”Välvårdade utemiljöer bidrar till att skapa trygghet och välbefinnande hos stadens invånare. Stadsmiljön ska upplevas som ren och vacker…”, så inleds skötselbeskrivningen för Landskrona stads parkmark.  Just stadens parker har ett rykte om sig att vara välskötta men den senaste veckan har fler än redaktionens medarbetare regerat och undrat om gräsklipparen är på lagning.

Annons
 

Enligt stadens egna dokument ska prydnadsgräs högsta tillåtna gräshöjd vara 4-8 centimeter och gräsytor avsedda för vistelse, lek, bollspel med mera ett par centimeter till.
Så frågan om gräsklipparen gått sönder eller om det rent av en medveten strategi känns befogad.

Landskrona stads nyanställde tekniske chef Johan Sjöberg hjälper oss att reda ut läget i parkerna.
– Att folk tycker det ser ut att vara långt gräs och mycket maskrosor i parkerna är vanligt så här års. Jag stämde av med arbetsledningen för att se om vi var i fas med hur det brukar vara och det är vi, säger han.

– Vi har inte klippt en del ytor ännu, men kommer göra det med start nästa vecka. Anledningen är att alla de vårlökar som växter i gräsmattorna behöver vissna/mogna av innan vi klipper ner dem. Detta för att de ska orka blomma lika vackert igen nästa år, förklarar  Johan Sjöberg vidare.

Så att det skulle ligga  besparingsskäl bakom slår han ifrån sig.
– Nej, det är inga besparingsskäl, dock så kommer vi uppdatera hela skötselkartan för den inte stämmer riktigt och då kan hända att vissa ytor får nytt utseende och det är utifrån förbättra den biologiska mångfalden och inte av kostnadsskäl. Detta arbetet kommer ta tid men har precis påbörjats och det sker i samråd med stadsbyggnadsförvaltningen, avslutar Johan Sjöberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser