Svegis bjuder på politisk rap-a-kalja

Svegis i videon till nya låten "You Are All Dead".
Fyra nya låtar med Yohannans finns på elektropunkbandets purfärska EP.

Skivsläppen duggar tätt för Puma och Svegis i elekropunkbandet Yohannans. Efter fullängdaren Fxu kom lagom till första maj singeln Working Class Hardcore (For Greg Ginn) och innan månaden hunnit ta slut är dags för en fyralåtars EP.

I det kortfattade pressmeddelandet skriver duon: ”Det borgerliga samhället och patriarkatet styrs av den härskande eliten men upprätthålls av den tysta massan; de som accepterar och följer strömmen, för egenvinning och rädsla för att exkluderas från gemenskapen. De döda.”

Landskronas mest politiska band fortsätter att skriva låtar om saker som upprör dem. Frågan är om det är svårt att ha en så tydlig politisk profil i dessa tider?
– Nej, det är ju bara att vara det. Visst är det avgränsande, men det är inget vi tar nån hänsyn till. Ens fränder är ju de enda som verkligen betyder nåt, poängterar Puma.

Yohannans är ett projekt som Puma och Svegis startade strax innan pandemin bröt ut. Mellan Göteborg och Landskrona har otaliga filer skickats där musikerna obehindrat utforskat musikskapande utifrån lust och tid. 
Vem trodde exempelvis att stadens två punkikoner skulle skapa en ”tryckare” där Svegis svarar för en avancerad rap.
– Jag kallar stilen rap-a-kalja, säger Svegis.

När vi jämför nysläppta videon till ”Your all dead”, där Svegis vandrar runt på kyrkogården i Asmundtorp och deklarerar att ”ni är alla döda”, med Thåströms kyrkoprovokation i  Ebba the movie och där han sjunger ”Häng gud” inne i Uppsala domkyrka skakar Svegis på axlarna.
– Det är en video till låten, vet ej hur det upplevs, en låt en video… Jag tror inte det upplevs på nåt sätt alls,  då vi inte är Ebba Grön, svarar han lakoniskt.

Redan nu kan alla fans se fram emot Yohannans första låt på skånska.
– På nationaldagen den 6 juni släpper vi den första låten på skånska där vi återigen tar grepp om fosterlandsmyten, avslutar Puma och Svegis.

Tills dess – här kan du lyssna på de fyra nya låtarna och se videon från Asmundtorp.

Till arkivet