Lyckad konstrunda på Ven

Trots corona och halvdant väder var det många som åkte in till Ven under Kristi Himmelfärdshelgen. Den största anledningen var Hvens Konstrunda som hölls för den 23:e gången.

Totalt bjöd 19 konstnärer in till sina hem/ateljéer/utställningslokaler. Allt från målade tavlor och fotografier till skulpturer och egendesignade smycken visades upp runt om på ön.

Monika Nordengren har varit med på konstrundan med sin färgglada konst sedan 2006 och i år ställer även hennes bror Jonas och dottern Alexandra ut på Galleri Villa Tuna.
– Med tanke på omständigheterna så har vi haft mycket folk här på Galleri Villa Tuna. Jag är mycket nöjd. Det har varit en jämn ström, säger hon på söndagen när ett par timmar återstår av årets konstrunda.

Ett stenkast från Galleri Villa Tuna håller Lena Cedergren till i källaren till sin bostad. I hennes trädgård trängs skulpturer med vegetationen.
– Detta är min oas, säger hon och hälsar välkommen.
– Det har väl inte varit nerlusat av folk men för mig har det nog varit den bästa konstrundan någonsin. Jag är trött men glad, säger skulptrisen.
– Det känns som att det funnits ett uppdämt behov av att komma ut trots att det varit lite kallt.

Lena Cedergren ser till och med fördelar med covid-restriktionerna.
– Får jag ner 15 personer här så går hälften utan att se konsten. Nu kommer det två, tre åt gången och då hinner man prata med alla samtidigt som de ser konsten ordentligt.

I Hvens Kulturhus ställde målarna Ann-Sofi Pettersson, Eva-Helen Ekström och Norbert Robles ut. Den sistnämnde sitter utanför och njuter när Landskrona Direkt kommer förbi.
– Jag tycker det fungerar bra. Vi har en ingång och en annan utgång. Så det blir ett jämnt flöde.

Ewa Rennstam har ställt ut i hela världen med sina oljemålningar i varma färger, men har nu hittat till Ven.
– De senaste åren har det inte blivit så mycket utställningar. Jag har dock en permanent utställning på Olof Viktors i Glemminge på Österlen och jag ska snart till Galleri Vang på Bornholm där jag ställer ut årligen. Men annars är det bara detta på Ven, säger hon.

Konstnären bor sedan i vintras på en före detta gård. Där hyr hon en del av huset som är lägenhet och en liten hörna som hon visar upp sin konst i.
– Det är så oerhört charmigt här. Ven är som en miniatyr av Bornholm, säger hon och skrattar.

Trots en lyckad konstrunda så hoppas nu Monika Nordengren att man till nästa år slipper restriktioner ock kan ha en samlingsutställning i Kulturhuset.
– Restriktioner är vad det är. Jag hoppas verkligen att vi slipper dessa framöver, säger Monika Nordengren.

Övriga konstnärer som ställde ut var Lotta Brundin Gyllensten, Rebecca Löwenthal, Patrik Schildt, Kristina Weberg, Monica Wembring, Malin Ljung
Nina W. Svensson, Ninna Mandin, Gun Sundberg Bengtsson, Knut Svensson, Kristian Mandin och Christina Hallström.

Monika Nordengren tillhör de som ställt ut flest gånger på Hvens Konstrunda.
Att gå på upptäcktsfärd i Lena Cedergrens trädgård är lite av ett äventyr.
Christina Hallström bor och verkar i Amsterdam, Holland. Hon passade dock på att ställa ut på Hvens Konstrunda i år.
Ewa Rennstam tar en paus mellan besöken.

Till arkivet