Sju ställer ut hos Peter Plato

Plato
Silversmederna Johanna Arborelius och Christel Carlander och konstnären Satu Koivukangas tar en paus i arbetet med att färdigställa sin utställning tillsammans med galleristen Peter Plato.

Fredagen den 7 maj är det dags för vernissage på ArtGallery PeterPlato på Kungsgatan i Landskrona. Det är inte mindre än sju utställare som fyller källarlokalens väggar, hyllor och golv. Utställarna kommer från Göteborg i norr till Malmö i söder.

När Landskrona Direkt tittar förbi på onsdagen råder det febril aktivitet på de fyra konstnärer som just då är på plats. En av dom är Satu Koivukangas, tidigare Landskronabo men som numera bor strax nordost om Göteborg.
– Jag bodde i Landskrona mellan 1995 och 2019, säger hon och rättar en tavla som hon just hängt upp.
– Jag målar vad som kallas för abstrakt figurativt men jag har även med mig en del popkonst, säger hon och ler.

Längre in i lokalen jobbar silversmederna Johanna Arborelius och Christel Carlander med sina smycken.
– Vi tycker om smycken som syns. Det ska vara vackert och samtidigt kul att jobba med, säger Johanna Arborelius och får medhåll av sin kollega.
– Silver är vackert och mångfacetterat. Dessutom är det inte så pretentiöst som guld, säger Christel Carlander.
Till vardags driver de butiken Fem Smeder i Malmö.
– Namnet är lite missvisande. Vi var fem den gång vi startade men nu är vi tre. Men vem vet… kanske blir vi fem igen någon dag, säger Johanna Arborelius och skrattar.

Längst med väggen mot gatan står ett flertal stolar i olika färger uppradade. Dessa är tillverkade av Jonny Andrén från Helsingborg men som idag bor i Svalöv.
– Jag är smed och har hållit på med konstsmide sedan 1991, säger han och rättar till en av stolarna.
– Jag hade en stol på en utställning. Då dök en tandläkare med fru upp och hon ville ha en stol av sin man i julklapp. Och så blev det. Efter det har jag tillverkat fler och de har blivit populära, säger han och bjuder på lite annorlunda kuriosa.
– Skinnet på stolarna är inte vilket som helst. Det är stuvbitar från biltillverkaren Koenigsegg, säger han och ler.

Jonny Andrén tillverkar dock mer än stolar.
– Jag gör en hel del masker i järn just nu. Men dom har jag inte med idag. Jag har dock talat med Peter Plato om att ställa ut mer längre fram i tiden.

Peter Plato övervakar konstnärerna och förbereder sig för hårt arbete innan fredagens vernissage.
– I morgon är jag ensam här och då kommer jag att hänga det mesta. Det är så jag brukar göra. Det är mest effektivt om man jobbar själv, säger galleristen.

Övriga konstnärer som ställer ut är Jenny Olsson (måleri), Agneta Bergqvist (keramik) samt Roger Nilsson (måleri). Samtliga från Landskrona.

Fredagens vernissage startar klockan 16.00 och håller på till 19.00. Övriga öppettider hittar du på galleriets Facebooksida.

Till arkivet