Annons

Var tredje lärare är obehörig i Landskrona

Alléskolan har vid tidigare års mätningar av lärarlegitimationen stått sig bra. Sedan 2020 har skolverket sekretessbelagt all skolrelaterad statistik på annat än riksnivå. Genom SCB har Lärarförbundet trots det kunnat göra ett uttag om lärarbehörighet för läsåret 2020/21 i samtliga kommuner och län. Däremot saknas uppgifter om enskilda skolor.

Uppdaterad 2021-04-30 kl. 10.30

Lärarförbundet presenterar i dag siffror på hur det är ställt med lärarbehörigheten i samtliga kommuner och län i Sverige. Grundskolan i Landskrona ligger medelrankad när det kommer till lärarbehörighet. Det visar nya siffror från SCB.

Annons
 

Skolverket sekretessbelade förra året stora delar av all skolrelaterad statistik. Genom en specialbeställning från SCB har Lärarförbundet kunnat ta del av regional och lokal statistik även för läsåret 2020/21. Statistiken inkluderar såväl kommunala som fristående skolor.

Behörigheten sjönk ifjol
I oktober 2020 hade motsvarande 66 procent av lärarna (i heltidstjänster räknat)​​ i Landskronas grundskolor lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Året innan var siffra 68 procent.  I hela riket är Landskrona rankad som nummer 181 av landets 290 kommuner. I undersökningen ingår både kommunala och fristående grundskolor.

“Av de sammanlagt 339 heltidstjänsterna i grundskolan i Landskrona kommun (motsvarande 380 lärare) var det 225 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne”, uppger Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen. Eleverna får inte den undervisning de har rätt till vilket hotar Sveriges framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Bland kommunerna i Skåne län har Vellinge störst andel behöriga lärare (81 procent) och Sjöbo lägst (51 procent).

Marginell förbättring på nationell nivå
I hela landet ligger lärarbehörigheten, enligt Skolverkets statistik, på 70,9 procent vilket är en marginell förbättring jämfört med året innan då 70,1 procent av lärarna var behöriga. Tidigare har trenden varit vikande i flera år.
– Det är givetvis positivt att behörigheten ökar på nationell nivå, om än marginellt. Men att närmare tre av tio lärare fortfarande saknar lärarutbildning i det ämne de undervisar i är ett stort misslyckande, säger Johanna Jaara Åstrand och fortsätter:

– Lärarbristen i Sverige är ett samhällsproblem. Sveriges lärare måste få konkurrenskraftiga löner och en rimlig arbetsbelastning för att fler ska bli och förbli lärare. Det finns inga genvägar.

Vännäs har landets högsta lärarbehörighet (90 procent) och Ragunda den lägsta (36 procent).

En kommentar till "Var tredje lärare är obehörig i Landskrona"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Kommunala skolorna drar upp snittet för lärarbehörigheten

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser