Hyfsat spel på usel matta

Foto: Nisse Nilsson
Robin Hofsö som banade väg för för Linus Olsson klappar här om målskytten Målet innebar att Landskrona BoIS mycket rättvist kunde kvittera mot Akropolis och är efter tre omgångar av Superettan fortfarande obesegrade. Foto. NISSE NILSSON.

På söndagen var det dags för årets andra hemmamatch i serien för Landskrona BoIS. För motståndet svarade topptippade Akropolis som BoIS besegrade med 2-0 i Svenska cupen tidigare på vårvintern. På ett blåsigt men i övrigt soligt Landskrona IP delade lagen denna gång på poängen efter 1-1 vid fulltid.

Landskrona BoIS tog omgående tag i taktpinnen och på inget vis kunde man ana att laget är nykomlingar i serien Trots en svårspelad plan där gräset på sina ställen nästintill saknas visade BoIS att man vill vara ett spelförande lag med mycket bollinnehav.

Efter en spelmässig hemmadominans i första halvlek fick gästande Akropolis låna lite mer boll i andra halvlek. Det var dock mitt i en fin BoIS-period som gästerna efter en snabb omställning kunde ta ledningen genom Marcus Burman.

Kvitteringen var inte långt borta bara minuten senare då hemmalaget fick en frispark en halvmeter utanför straffområdet. Lagkapten Filip Olsson var sugen och skottet passerade muren men mitt på rutinerade John Alvbåge i Akropolismålet som kunde boxa undan bollen. Oscar Petersson drog returen över målet.

I den 71 matchminuten skulle den rättvisa kvitteringen komma. Linus Olsson som varit på plan i två minuter tackade Robin Hofsö för ytan han skapade och tryckte in bollen i nätmaskorna.
– Andra halvlek är vi väl annars inte så nöjda med, säger målskytten efter matchen.
– Mitt jobb vara att komma in med energi, berättar han vidare.
Målet tackar han anfallskollegan för.
– Hofsö stör och jag är på rätt plats.

Sämsta gräsmattan 
Sett till antal avslut 11-10 varav 4-4 på mål så var det en jämn tillställning. BoIS ska på inget sätt be om ursäkt för att man tog en pinne. Ursäkten bör istället komma från Landskrona stad för det usla underlag som matchen avgjordes på.
– Jag höll tyst i premiären men nu klarar jag det inte längre. De har lyckats få mattan ännu sämre på två veckor. Det är horribelt. Det är mina ord, inte Landskrona BoIS. Jag står för det. De som kan får förklara, säger BoIS tränare Billy Magnusson och upprepar flera gånger att IP:s gräsmatta är under all kritik.

 – Vi utvecklar fotbollsspelare, vi anstränger oss men det här är under all kritik, dundrar han och det är inte ofta man ser BoIS-tränaren så upprörd.

Han berättar hur han och laget vid veckans träningar valsat rundor mellan olika gräsplaner i kommunen.
– Vissa är inte ens fotbollsplaner, suckar han.

Hos gästerna satt amerikanen Andrew Stadler på avbytarbänken. Den tidigare BoIS-spelaren var överraskad av planens kondition.
– Det var det första han sa. ”Så här dålig var den aldrig på min tid i klubben”, säger Billy Magnusson som trots förutsättningarna, vilka var lika för båda lagen, är nöjd med sitt lags insats.
– Trots planen är det få bolltapp. Killarna står upp och är modiga, men samtidigt inte dumdristiga. Vi ger inte upp vår spelidé, avslutar han.

Nästa lördag möter BoIS Norrby på Borås Arenas konstgräsmatta. Därefter väntar två hemmamatcher på raken och då vill det till att sol, värme och skötsel gjort sitt till så att Landskrona åter har en gräsmatta man talar väl om i Fotbollssverige.

Till arkivet