Annons

Drygt 5000 landskronabor har haft covid-19

Många hade hoppats att det den 3 maj skulle komma lättnader för kultur- och idrottsevenemang. På torsdagen flyttades detta till tidigast den 17 maj. Det blir heller inga lättnader för restauranger, butiker och gym.

5036 landskronabor har sammanlagt varit konstaterade med covid-19. Det står klart sedan Region Skåne idag offentlig gjort att det under veckan tillkom 133 smittade i kommunen. Det är en liten minskning mot vecka 14 då 145 personer fick känna på viruset.

Annons
 

Totalt har 7 523 personer i Landskrona fått sin första vaccindos fram till vecka 15, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 21 procent av den stadens befolkningen fått minst en dos.

Nästa vecka går vaccinationsprogrammet in i fas 3. Ett brev skickas då ut till de skåningar som är i åldrarna 60 till 64 år. Samtidigt fortsätter vaccinationerna av de äldre åldersgrupperna.

I fas 3 av vaccinationsprogrammet ingår flera olika grupper. Först ut att erbjudas vaccin är 60–64-åringarna. Alla som är födda 1961 och tidigare kommer att få ett brev med erbjudande om vaccination under nästa vecka. Brevet skickas ut i flera omgångar under veckan. 60–64-åringarna kommer att vaccineras på vårdcentralerna.
– Vi hoppas kunna komma i gång snabbt med vaccinationen av denna grupp, parallellt med att vi slutför dos 1 hos de som är 65 år och uppåt, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne.

I fas 3 ingår också personer som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att minska spridningen av covid-19, till exempel hemlösa samt personer som är 18-59 år och har en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Arbete pågår just nu med att identifiera de individer som ingår i de medicinska riskgrupperna, säger Maria Landgren.

Parallellt med att vaccinationerna påbörjas för de som är 60 till 64 år, kommer vaccinationerna i fas 2 att fortsätta. Alla som har vaccinerats med en första spruta, ska nu få sin andra dos. Framöver kommer alltså flera olika grupper att vaccineras samtidigt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser