Annons

Råttor har invaderat innergård i centrum

Bilder är tagen från en av de filmer som Åsa Stridh publicerat på Facebook. Tre råttor är synliga. På filmen syns betydligt fler.

En boende på Järnvägsgatan 17 i Landskrona lade upp ett par filmer på Facebook på lördagen. Den ena filmen visade hur ett stort antal råttor sprang kors och tvärs över gården. Den andra visar en tunna med ett stort antal råttor som försöker hoppar ut. På miljöförvaltningen säger man att man aldrig sett något liknande och de lovar att göra allt för att komma åt problemet.

Annons
 

Det var Åsa Stridh som lade upp filmerna på Facebook.
– Situationen är fruktansvärd. Det finns hyresgäster som inte vågar kasta sopor då råttorna ätit sig in i sopkärlen och försöker hoppa ut när man lyfter på locket, säger hon.
– Jag har bott här sedan 1999 och det har väl alltid varit ett problem men aldrig som nu. Här är full cirkus på råttorna. Det är till och med så att råttorna nu börjar leta sig upp i trapporna.

Några boende har tömt ett kärl för pappersinsamling och slängt ner lite Cornflakes.
– I detta kärl har 60 råttor fångats än så länge, 60 råttor som sedan dränkts. Men råttorna fortsätter att strömma till, säger Åsa Stridh som påpekat problemet för fastighetsägaren.
– De har nyligen tagit över fastigheten. Men jag blev märkligt bemött när jag tog upp råttproblemet. De hade kontaktat Anticimex men deras fällor fungerade inte. Hon tyckte också att det var bra att vi fångat och dödat råttor. Men det kan ju inte vara vår uppgift, säger Åsa Stridh.

Landskrona Direkt, som varit inne på gården och sett råttor, har talat med Anneli Marklund, chef för hälsoskyddssektionen på miljöförvaltningen i Landskrona stad och hon ser mycket allvarligt på situationen.
– Jag måste erkänna att jag aldrig sett något liknande, säger hon och lovar att man kommer att göra allt för att få bort råttorna från gården.
– Efter att jag såg filmerna så kontaktade jag LSR direkt för att höra hur de gör med soptömningen. Jag ska även kontakta NSVA direkt och höra om deras råttfällor som finns i avloppssystemen. Dessutom ska kommunens parkavdelning kontaktas för att höra hur det ser ut i Teaterparken intill. Och dessutom kommer jag att omedelbart kontakta fastighetsägare. Detta är en kamp som måste föras på många plan, säger Anneli Marklund.

Jörgen Hanak är chef för miljöförvaltningen och han berättar att det är en hel del problem med råttor nu.
– Det beror på alla grävarbeten som pågår runt om i staden. Det stör råttorna som vistas i avloppssystemen och tvingar upp dem i utemiljön i större utsträckning. Vi har kontakt med NSVA fortlöpande så att de sätter ut automatiska fällor där det är mycket problem. Varje fastighetsägare bär ett eget ansvar för att hålla efter skadedjur på sin fastighet. Om vi bedömer att en fastighetsägare inte fullföljer sitt ansvar så kan vi rikta föreläggande, säger miljöchefen.

Här kan du se en av Åsas filmer.
Känsliga tittare varnas.  
(Fungerar tyvärr inte i alla enheter)

När Landskrona Direkt skulle fotografera fastigheten med råttproblemen släpptes vi in på gården och det första vi såg var en råtta som satt och gnagde på något mitt på gården.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser