Vad händer här?

Det var inte tal om ett gäng jeepar som Landskrona Direkts läsare mötte mellan Råga Hörstad och Landskrona på onsdagen.
Foto: Läsarbild
Uppdaterad 15.50

På onsdagsförmiddagen möttes bilisterna på väg 17 utanför Landskrona av en annorlunda syn. 20-30 militärfordon transporterades sakta men säkert i riktning mot Landskrona. En av Direktens läsare körde förbi och tog en bild. Vän av ordning frågar sig naturligtvis vad som är på gång.

Landskronaposten hade ett aprilskämt om att Ven skulle tillföras Danmark efter en misstolkning i ett gammalt fredsfördrag. Frågan är då om militären inte noterade vilket datum det var och därmed skulle skynda till ön i Öresund. Eller var kolonen ”bara” på väg till någon övning.

Eva Löwbom är säkerhetschef/chef samhällsskydd och trygghet på Landskrona stad.
– Jag vet faktiskt inte. Det är ingen övning på gång i Landskrona i alla fall, säger hon.

Landskrona Direkt försökte få mer information från Markus Nilsson, informationschef på Södra skånska regementet, P 7 på Revingehed, vilka utbildar soldater i markstrid som sker med pansarfordon.
– Jag har ingen aning. Jag har bara hand om skjutfältet här, säger han och hänvisar till Janne Bohman, kommunikatör på Södra militärregionen.
– Han är ansvarig för samtliga transporter i regionen.

Strax innan klockan 16 på torsdagen informerade Janne Bohman om händelsen.
– Det du ser på bilden är en Stridsvagn 90 och dessa finns på såväl P7 i Revinge som P4 i Skövde. Och det är på väg till Skövde dessa fordon är. De ska vara med på en övning där, berättar Janne Bohman.

Till arkivet