Headhuntad chef vill inte fastna i invanda mönster

Bibliotekschef Susann Ek har varit mycket uppskattad hos personal och låntagare. Den 11 maj avslutar hosn sin tjänst i Landskrona för att fortsätta och utveckla biblioteket i Lomma,
Bibliotekschef Susann Ek har varit mycket uppskattad hos personal och låntagare. Den 11 maj avslutar hon sin tjänst i Landskrona för att fortsätta och utveckla biblioteket i Lomma. Här en bild från när hon presenterades som bibliotekschef i Landskrona våren 2012.

Vi noterar att Landskrona stad söker en kommunikativ och handlingskraftig bibliotekschef.
En beskrivning som stämmer väl in på dagens bibliotekschef Susann Ek. Med tanke på den turbulens som rådde på kulturförvaltningen i höstas på grund av en omorganisation vilket bland annat ledde till att museichefen fick sluta så undrar vi hur detta nu kommer sig.

– Det är helt odramatiskt, säger Susann Ek.

– Jag fick en fråga från Lomma i höstas om att söka tjänsten där i samband med att nuvarande chef går i pension. Då jag bor i Malmö och på grund av pandemin pausat mitt tågresande kändes det väldigt lockande att slippa köra bil 9 mil varje arbetsdag.

– Vi beklagar detta, men förstår att Susann vill prova nya utmaningar efter 9 år i Landskrona stad. Susann bor dessutom i Malmö, så kortare pendling väger in i beslutet. Susann Ek slutar 11 maj. Rekrytering pågår, säger förvaltningschef Christian Dahl.

Fick ordning på stöket
När Susann Ek tillträdde tjänsten som bibliotekschef i Landskrona, våren 2012, kom hon från en liknande tjänst på Lindängen i Malmö. Hennes första uppgift blev att ta tag i det stök och busliv som rådde på biblioteket. En tråkig trend som efter idogt arbete vändes efter några år.

Mycket har gjorts för att skapa en trygg arbets- och mötesplats. In i det längsta såg hon även till att biblioteket hölls öppet under pandemin men nu har hon valt att söka nya utmaningar.
– Jag tycker att det är bra att chefer lämnar efter 8-9 år. Det är lätt att fastna i invanda tankesätt vilket inte gynnar en verksamhet som ständigt bör utvecklas. Plus att det säkerligen blir helt andra utmaningar i Lomma än de jag haft i Landskrona och tidigare i Malmö. Vilket känns spännande. En får passa på när tillfällen dyker upp, avslutar Susann Ek.

Till arkivet