Ett påskägg full av konst

Mikael Jepson har nyligen flyttat in sin designstudio i Rådhuset i Landskrona. I påsk kan man skåda hans ägg på Kasernplan.
Mikael Jepson har nyligen flyttat in sin designstudio i Rådhuset i Landskrona. I påsk kan man skåda hans ägg på Kasernplan.

Vi har tidigare skrivit att det inte blir någon samlingsutställning i Landskrona Konsthall när Konstrundan 2021 drar i gång på långfredag. Klart är dock att 86 medlemmarna i Nordvästra Skånes Konstnärsförening öppnar upp sina ateljéer och verkstäder för besökare. Åtta av konstnärerna finns i Landskrona. Samtidigt passar ett flertal gallerier på att hålla öppet, om än med restriktioner och på Kasernplan kan man beskåda sex stora målade påskägg. Det är Landskrona stad som gett en konstnärer i uppdrag att måla dessa.

Att resa runt i Skåne under påsken och titta på konst har blivit en stor tradition för många. Men precis som 2020 så blir inte de olika konstrundorna av på samma sätt som tidigare. Samlingsutställningen på konsthallen i Landskrona blir inte av och ett stort antal konstnärer väljer att inte öppna upp för konstälskare i sina hem och ateljéer.

Följande konstnärer i Landskrona stad har dock öppet helgdagar mellan klockan 10-18 och i veckodagarna mellan klockan 16-19; Bengt Anders (måleri), Suzanne Andersson (måleri, skulptur, teckning), Rose-Marie Bengtsson (keramik, skulptur, glaskonst), Ullastina Larsson (måleri), Birgitta Liljeqvist (måleri), Mikael Liljeqvist (måleri, skulptur, design), Azita Sassanian (måleri, skulptur, keramik, grafik) och Elizabeth Tyler (måleri).

Traditionsenligt passar lokala gallerier på att slå upp portarna till påsken. Först ut är ArtGalley PeterPlato på Kungsgatan 22 som ställer ut konst av Elin Linde, Agneta Bergqvist och Annika Reinhold samt verk av galleristen själv. De öppnar redan på skärtorsdag och har därefter öppet hela påsken samt helgen efter.
– Det går såklart att boka privat visning om man vill. Det är bara att höra av sig, säger Peter Plato.

En annan konstnär som visar upp såväl egna verk som andras är Susanne Wärn-Persson som driver Galleri Gamla Kyrkogatan som ligger på gränden med samma namn.
– Jag delar väggarna med Landskronakonstnären Elisabeth Bota och vi öppnar klockan 11 på långfredagen, säger Susanne Wärn-Persson.

Granne med Galleri Gamla Kyrkogatan är tusenkonstnären Sofia Björne. Hon ställer till med en ny liten utställning i sina fönster på Gamla Kyrkogatan 12. Hennes virkade pjoddar har lagom till påsk fått fler kompisar.
– Bland annat en ny personlig favorit. Dessutom kommer Helena Lindgren att ställa ut. Jag vet faktiskt inte vad hon hittat på denna gång, säger Sofia Björne och skrattar.
– Sen kommer min dotter Mira att visa sina små skulpturer.

På Galleri JiL på Kopparstigen i Borstahusen kan du beskåda akrylmålningar av galleristen själv, Jannicke Larsson. Hon slår upp portarna på långfredagen klockan 11.00.

Väl ute i Borstahusen så kan du passa på att gästa Karla Konsthantverk som håller öppet mellan klockan 13 och 16 samtliga påskdagar.
– Sagolikt kallar Åsa Canbäck sin utställning som vi öppnar långfredag klockan 13—16, säger Ingrid Svensson som håller öppet samma tider hela påsken.
Åsa Canbäck från Rydebäck, skapar sina skulpturer i en blandteknik, som hon själv har utvecklat genom åren. De är realistiska i sin fysik och sitt uttryck. Alltifrån vackra mytologiska fantasidjur till de verkliga, jordnära och naturtrogna djuren som är oss nära och kära.

Vi noterar 1: I påsk är det sista chansen att se Colin Frasers verk på Pumphuset i Borstahusen.

Vi noterar 2: Landskronakonstnären Louise Östberg ställer ut tillsammans med fem andra konstnärer på Rundgången 22 i Helsingborg.

Vi noterar 3: Den 10-11 april har Galleri 1658 på Norra Kyrkogränd en utställning med Tina Andersson. Mer i separat artikel nästa vecka.

Åsa Canbäck använder ett vackert, syrafritt mullbärspapper som hon färgat in med konstnärsfärger av hög kvalitet för ljusäkthetens skull. För att ge skulpturen optiskt djup och lyster läggs pappret lager på lager över en målad massiv stomme, som hon har byggt upp inifrån och ut.
Senast Sofia Björne ställde ut i sina fönster på Gamla Kyrkogatan var det jultema. Vad hon kommer att visa i påsk, återstår att se.

Läs mer: Elisabeth Bota gästar Galleri Gamla Kyrkogatan

 

Till arkivet