Elisabeth Bota gästar Galleri Gamla Kyrkogatan

Elisabeth Bota är året första gästkonstnär på Galleri Gamla Kyrkogatan. Vernissage äver rum på långfredag.
Elisabeth Bota är året första gästkonstnär på Galleri Gamla Kyrkogatan. Vernissage äger rum på långfredag.

På långfredagen slår Susanne Wärn-Persson upp dörrarna till sitt lilla galleri på Gamla Kyrkogatan 14. Förutom tavlor av galleristen själv så visas verk av Landskronakonstnären Elisabeth Bota. Att det blir färgglatt råder det ingen tvekan om.

Precis som Susanne Wärn-Persson så beskriver Elisabeth Bota sitt inre på sina canvas.
– Målningar är inte bara ett skapande av linjer och färger. Dom återspeglar även sinnesupplevelser och känslor, säger hon och förtydligar.
– Jag ger uttryck åt mina känslor via mina konstverk med hjälp av färger och kärlek.

Elisabeth Bota låter sig gärna inspireras av klassisk konst.
– Jag älskar till exempel gamla kyrkomålningar. En annan stor inspirationskälla är Leonardo da Vinci. Hans färgsättning är mjuk och känslig.

Hon föddes i Budapest men har bott i Landskrona sedan 14 år tillbaka. Hon målade en hel del i hemlandet men har utvecklats mycket sedan hon kom hit.
– Här är en helt annan skola. Jag tycker det är fantastiskt roligt. Jag har de senaste fyra åren studerat hos konstnären Mamoun Al Shajeb på Regeringsgatan. Han har lärt mig mycket om att måla stilleben, porträtt och naturmålningar med klassisk teknik. Han har även lärt mig allt om realistisk konst, surrealism och hur man målar med perspektiv i såväl olja som akryl.

Susanne Wärn-Persson är mycket glad över att kunna öppna sitt galleri igen trots restriktionerna.
– Man kan inte gräva ner sig fullständigt. Det är vad det är. Det gäller bara att vi tillsammans ser till att hålla avstånd och så gör vi det så roligt vi bara kan, säger hon och förklarar.
– Jag kan ta emot två besökare åt gången. Jag har som tidigare en burk med penslar utanför. Man spritar förs händerna och tar sedan en av penslarna och går in. När man sedan går ut så är det bara att ställa tillbaka penseln. Är där inga i burken så kan man sitta ner och vänta och ta en kopp kaffe, säger galleristen och konstnären.
– Vi hoppas nu bara att vi får vackert väder. Då får vi en härlig påsk som vi är så väl värda allihop.

Vernissagen är på långfredagen mellan klockan 11 och 18. Och då är även Elisabeth Bota på plats. Därefter är det öppet klockan 11-14 resten av påsken samt kommande helg. Galleriet har även öppet tisdag till fredag veckan efter påsk mellan klockan 10 och 17.

Till arkivet