Annons
Fredagen den 21:e januari
2.2°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Ökad smittspridning i Skåne

Nu ökar smittspridningen åter i Skåne uppger Region Skåne på tisdagen.

Smittan i Landskrona minskade något under föregående vecka men i Skåne som helhet ökar den efter att under flera veckor legat på en platå. Det är framför allt i de yngre åldersgrupperna som smittan ökar. Samtidigt höjs nu takten i vaccinationerna av de äldre skåningarna.

Annons
 

Totalt konstaterades 134 nya fall av covid-19 i Landskrona under vecka 12. Det är en minskning mot föregående vecka då det rapporterades 156 fall.

– Just nu befinner vi oss i skört läge när det gäller smittspridningen i Skåne. Antalet konstaterade fall ökar långsamt och ska vi lyckas bryta den trenden måste vi alla respektera de råd och regler som gäller. Det gäller både inomhus och utomhus och alla som bor här, men även de som reser in i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Drygt 500 per dag
De senaste två veckorna har det genomsnittliga antalet rapporterade antal fall per dag ökat och är nu uppe i drygt 500 fall per dag. Ökningen sker i hela Skåne, men är störst i mellersta, nordöstra och sydöstra Skåne. Antalet fall ökar i åldersgrupperna 10 till 60 år, men den största ökningen ses hos barn och ungdomar 10-29 år.

– Positivt är att antalet äldre som insjuknar är fortsatt lågt och att vi bara har enstaka fall på särskilt boende. Likaså ser vi inte i Skåne, till skillnad från stora delar av övriga landet, en ökad belastning på sjukvården utan tvärtom minskar antalet inneliggande patienter på IVA och vårdavdelning långsamt, säger Eva Melander.

Andelen positiva stiger
Antalet skåningar som testade sig ökade förra veckan och antalet provtagna i egenprovtagningen var 29 000. En ökning med 2 000 jämfört med föregående vecka. Största ökningen i egenprovtagningen stod åldersgruppen 15-19 år för. Samtidigt steg andelen positiva tester till 10 procent i egenprovtagningen och det är en uppgång med 1 procent jämfört med föregående vecka.

– Till viss del kan man förklara ökningen med att vi nu uppmanar alla asymtomatiska nära kontakter till bekräftade fall och hushållskontakter till bekräftade fall att testa sig. Men det förklarar långtifrån hela uppgången och därför måste vi alla hjälpas åt att bryta denna uppåtgående trend genom att följa gällande de råd och regler även om många är trötta på alla restriktioner, säger Eva Melander.

Brev till 70-75 nästa vecka
Primärvården kommer de närmsta veckorna få en större mängd vaccin och kommer därför att kunna öka vaccinationstakten. Denna vecka, vecka 13, handlar det om 48 000 doser, nästa vecka 37 000 doser och vecka 15, 70 000 doser.

– Det är fantastiskt att vi äntligen får vaccin till Skåne, vaccinationsviljan är hög hos invånarna och primärvården är i full gång med att vaccinera, säger Sofia Ljung, förvaltningschef Primärvården Skåne.

Snart dags för 65-69
Under nästa vecka, med start den 6 april, skickas informationsbrev med erbjudande om vaccination till skåningar i åldrarna 70-75 år. Åldersgruppen 65-69 år får sina brev veckan därpå, med start den 13 april, under förutsättning att vaccintillgången följer prognosen.

I breven finns information om hur man enkelt och smidigt bokar vaccinationstid online genom att logga in i e-tjänsterna på 1177.se. Man kan även göra bokningen genom att ringa till sin vårdcentral. Breven skickas i kuvert med Region Skånes logotyp. Avsändare är den vårdcentral man brukar gå till, privat eller offentlig.
Vänligen observera att det inte går att boka tid för vaccination via 1177 på telefon.

Det går tyvärr inte att välja vaccinsort. Vårdcentralerna erbjuder det vaccin som finns att tillgå.

Dagsaktuella siffror för Skåne den 30 mars strax före klockan 12.
Nya konstaterade covid-19-fall: 162
Totalt antal konstaterade covid-19-fall i Skåne: 123063
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 17
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 120

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser