Aktuell deckarförfattare tror på BoIS

Peter Gissy Foto: Boel Ferm
Peter Gissy är född 1947 i Landskrona, men flyttade till Göteborg. Han är en av de mest utlånade författarna på biblioteken, och som föreläsare och kursledare har han bland andra hjälpt Camilla Läckberg till hennes första manus. Han är en mångsidig författare med ett femtiotal böcker bakom sig men kanske främst känd för sina barnböcker, däribland serien om Jill och Jonatan samt Millie- och Bellman-böckerna. Idag är han aktuell med sin elfte deckare.
Foto: Boel Ferm

Peter Gissy, deckarförfattare från Landskrona med femtiotalet böcker i olika genrer bakom sig, är relativt bortglömd i sin gamla hemstad. Det beror förstås på att han flyttade härifrån redan på 1960-talet. Bor i Göteborg där de flesta av hans vuxendeckare (elva stycken) utspelas – dock är Landskrona omnämnd i alla, säger han.

-Det är en blinkning till min gamla hemstad. Jag har fina minnen därifrån. Från Bredgatan till Sturegatan, LIF, friidrottslivet och musiken.

Senaste deckaren heter ”En avgörande ledtråd” och går som tåget på Storytel (ljudbok): ligger på deras topplista sedan den streamats runt 10.000 gånger på knappt fyra veckor sedan den släpptes.

-Kul. Folk berömmer den. Runt fyra års arbete. Fast att skriva är min stora lidelse och egentligen perfekt i dessa konstiga tider.

Ett tag kompade han i popbandet Len and the Poisoners som 1965 gick till kvartsfinalen i ”Twistbandstävlingen”. Man hade en lokal hit: ”Maggie” skriven av bandets sångare Lennart Magnell. Bandet var husband på ”Popin Club” i Karlslund.
– Där var alltid tjockt med ungdomar. Vi hade flera bra band på besök. Bland annat Tages och Lenne and the Lee King. Vi ville så gärna slå stort och när vi en gång blev uppringda av en rockklubb i Malmö – där då jättekända orkestern Namelosers var husband – nappade vi direkt. Packade bilarna och drog utan att dubbelkolla. När vi kom dit visade sig att någon lurat oss, vi misstänkte Kitte Malmsten i Salle and the Greenfathers. Det var snopet, vi försökte hålla masken men det var surt länge. Inte nu längre…

Gissy följer förstås BoIS.
-Tror starkt på dem i år, men det blir inte lätt. Flera Göteborgslag i Superettan. Men Filip & Filip tror jag kan bli årets forwardspar. Minns var du hörde det först, haha.

En avgörande ledtråd är Peter Gissys elfte deckare som handlar om rättspsykologen Michelle Mohlin som är nyskild och håller på att ordna upp sitt trassliga liv – mycket tack vare engagemanget i ett jourhem för misshandlade kvinnor. Motvilligt låter hon sig övertalas att ingå i en nybildad, gränsöverskridande, utredningsgrupp när en 22-årig kvinna påträffas mördad i en plastsäck i skogen norr om Göteborg. Den pedantiske gärningsmannen har städat bort allt utom en sak: ett halvt spelkort.  Provlyssna på boken på Storytel
Len and the Poisoners anno 1965. Peter Gissy står som tvåa från vänster.
Foto: Anders Hilding

Till arkivet