Annons

Dansk minister nobbar HH-linjen

Förra veckans möte med Trafikutskottet, där bland annat Europaspåret diskuterades, kallade kommunstyrelsen i Landskronas ordförande Torkild Strandberg (L), en milstolpe. På tisdagen togs ännu ett steg närmare det faktum att Europaspåret ska utredas på samma villkor som övriga alternativ. Det är den danska transportministern Benny Engelbrecht (S) som på tisdagen sågade HH-linjen i en direktsänd intervju på nätet med tidningen Sjællandske Nyheder.
– Det är ju inte det mest realistiska förslaget i världen, sade Benny Engelbrecht bland annat.

Annons
 

Det är bland annat kapacitetsproblem på järnvägen mellan Köpenhamn och Helsingör samt ökande vägtrafik på norra Själland som får den danska transportministern att dra i bromsen kring en HH-förbindelse.
– Beträffande vägtrafiken så är intresset av att bygga ut motorvägarna så mycket som krävs väldigt litet, säger Benny Engelbrecht.

Även om Europaspåret inte nämndes i intervjun så ser förespråkarna i Landskrona en ljusning.
– Uttalandet från danska transportministern är förhoppningsvis en öppning för att kunna börja titta mer på vad en ny Öresundsförbindelse ska lösa. Detta har man inte undersökt innan man påbörjade utredningen av HH-förbindelsen, och nu är det dags att man analyserar frågan ur ett bredare perspektiv, säger Christian Alexandersson, ansvarig för projektet Europaspåret i Landskrona stad.

Han tycker att en ny utredning som fokuserar på vad som behöver lösas på båda sidor Öresund måste inkludera samtliga förslag på lösningar, däribland Europaspåret då det är det enda förslaget som kan hantera gods- och fjärrtåg. Förbindelsen kan också utveckla regionaltrafiken och kan kombineras med en bilförbindelse i samma tunnel. Dessutom uppger Christian Alexandersson att Europaspåret är självfinansierande genom att EU-stöd och avgifter från bil och tågtrafik finansierar förbindelsen efter samma modell som den kommande Fehmarn-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland.
–  Det är många saker som en ny Öresundsförbindelse ska lösa. Det handlar till exempel om ökad kapacitet, redundans för gods- och fjärrtåg, kortare restider, redundans för regionaltrafiken, kapaciteten på Malmö godsbangård och Köpenhamns huvudbangård. Med Europaspåret löser vi många av dessa problem på riktigt, och därför anser vi att svenska och danska statliga myndigheter nu måste ta med Europaspåret i en ny utredning som fokuserar på hur vi löser dessa problem, säger Christian Alexandersson.

Här är en länk till artikeln i Sjællandske Nyheder. I denna hittar du intervjun med transportministern Benny Engelbrecht. Avsnittet om HH-linjen kommer cirka 19 minuter in på sändningen.

Läs mer: Strandberg: “En milstolpe i Europaspårets historia”

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser